Tudod, mit veszel? Ellenőrizd!

2015. május 08.
Sajnos többnyire - ha gyanutlanúl is – olyan tárgyakkal vesszük körül magunkat, melyek emberek kihasználásával, még rosszabb esetben akár gyermekek dolgoztatásával készültek el. Ha szeretnénk tudatosan vásárolni, és jobban megválogatni, mi kerüljön a gardróbunkba és a konyhaszekrényekbe, ismét hívjuk segítségül a technika vívmányait!

Mikor reggelente végigmérjük magunkat a tükörben, valószínűleg csak a jól – vagy kevésbé jól – összeválogatott darabokat látjuk, és örülünk, mennyire remekül mutat rajtunk a nem régiben megvásárolt, divatos felsőrész. Arra nem is gondolunk, hogy valaki (legrosszabb esetben egy kisgyerek) hajlnaltól sötétedésig, minősíthetetlen körülmények között dolgozott azon a bizonyos darabon – neki éhbér járt, sőt, talán az életével fizetett.

Ugyanígy, többnyire nem jut eszünkbe, mennyi verejtékkel lesz a kakóbabból édesség, vagy hogy miként kerül csészénkbe az aromás kávé. Persze a fogyasztói társadalomban nem könnyű eligazodni, hiszen a ruhacímkék, vagy akár a kozmetikumok, háztartási szerek többnyire nem büszkélkednek nehéz sorsú készítőikkel. Mégis, ha azt gondoljuk, szeretnénk kicsit figyelmesebben vásárolgatni, érdemes hasznosítani néhány alkalmazást és felkeresni pár honlapot, ahol leellenőrizhetjük, mennyire „etikusak” mindennapi tárgyaink?

1. GoodGuide

Ez az applikáció a vonalkód alapján ellenőrzni az általunk megvásárolni kívánt terméket. Tudósok értékelései alapján vizsgálja meg, mennyire egészséges az adott holmi, illetve milyen hatással van környezetünkre, társadalmunkra. Az alkalmazás adatbázisában eddig közel 250,000 termék szerepel, de akár az azonos nevű honlapon is utánanézhetünk egyes dolgoknak. (Az alkalmazás Androidra és iOsre is letölthető)

2. Free2Work

A Free2Work honlapján az előző alkalmazáshoz hasonlóan, a vonalkód alapján járhatunk alaposabban utána a termékeknek. Megtudhatjuk, mennyire felelősségteljes az adott márka, hogy milyen körülmények között dolgoznak az alkalmazottaik, és hogy dolgoztatnak-e gyerekeket. A honlap jelenleg 400 márkát vizsgált be, és értékelt.

3. ShopEthical!

Állítólag ez az egyik legnépszerűbb és legpraktikusabb mobilapplikáció, ha valaki tudatosan szeretne vásárolni. Rengeteg terméket tudunk itt alaposabban megvizsgálni, melyeket a különböző kategóriákban egyszerűen megtalálhatunk. Itt nem csupán azt deríthetjük ki, hogy milyen körülmények között készült egy árucikk, de ellenőrizhetjük azok károsanyag-tartalmát is. (Az alkalmazás Androidra és iOsre is letölthető)

4. aVOID

Kényemes, otthoni online vásárolgatásokhoz jól jöhet az aVOID nevű, letölhető plug-in. Így a böngészőnk tudni fogja, hogy az online áruházakban gyermekmunkával készült termékeket árusítanak-e. Egyelőre olyan nagy honlapok esetében alkalmazható, mint az Asos, az Amazon vagy a Target.