7 étel, amiről sosem gondoltad volna, hogy jót tehetnek neked!

2015. április 23.
A dietetikusok és táplálkozási szakértők szinte minden nap tiltólistára száműznek néhány ételt, és szép lassan azon kapjuk magunkat, hogy hűtőnk egész tartalma káros csábítássá válik. Pedig akadnak olyan alapanyagok, amik kis módosítással, vagy csak a babonák eloszlatásával kimondottan egészségeseknek számítanak.

Kávé

Szerencsére már egyre több fórumon vették védelmükbe a kávét, ami nélkül minden reggel kínszenvedés, és minden délutáni beszélgetés üres volna. A remek hír pedig, hogy a kávé nem elég, hogy nem rossz, de kifejezetten jó: serkenti az agyműködést, és állítólag a demencia és az Alzheimer-szindróma megelőzésében is segít. Persze azért csak mértékkel fogyasszuk!

Krumpli

Mindössze egyetlen krumpli tartalmazhatja a napi szükséges C-vitamin mennyiségünk felét, de rengeteg benne a B-vitamin, cink és a magnézium is. Persze érdemes nem egy hatalmas serpenyőnyi olajban fürdőztetni a krumpliszeleteket, és az sem jó ötlet, ha túl sok sóval ízesítjük a burgonyaszeleteket. De egy kis főtt krumpli még a szigorú diétánkba is beleférhet.

Tojás

A tojásokban manapság a szívünket koleszterinnel fojtogató démont látjuk, és persze itt is igaz a semmit sem túlzottan elve. De a tojásban ott a rengeteg protein is, ami hosszantartó teltségérzetet biztosít! Szóval reggelire nyugodtan lepjük meg néha magunkat egy gazdag rántottával, a szervezetünk is hálás lesz érte.

Mogyoróvaj

A főleg Amerikában és Angliában népszerű, krémes, mogyorós finomságról az utolsó, amit feltételeznénk, hogy bármilyen módon hasznos lehet a szervezetünknek. Pedig az. Nyilvánvalóan nem a sok hozzáadott cukor, hanem a mogyoró miatt, amiben rengeteg a protein, E-vitamin, és az antioxidánsok. De jól válasszuk meg a mogyoróvajat! Az olcsó, agyoncukrozott, a mogyorót csak hírből ismerő változatoktól ne várjunk semmilyen jótékony hatást.

Bab konzerv

Bizony, kimondottan konzerv. Elhisszük, hogy a sötét, enyhén nyálkás lében úszkáló, fényes, duzzadt babszemek nem nyújtanak valami bizalomgerjesztő látványt, de a magas protein- és rosttartalom biztos mindenki kedvét meghozza majd. Arról nem is beszélve, hogy babból olcsón és egyszerűen tudunk tápláló ételeket varázsolni.

Pattogatott kukorica

Persze itt nem a mozibüfékben kapható, erős fűszerekkel vagy cukorral ízesített kukoricáról van szó, hanem arról, amit otthon készítesz. Gyors, olcsó és kalóriaszegény rágcsálnivaló. Ízesítsd kedvedre kedvenc házi fűszereiddel, pattogtasd ki a serpenyődben vagy a mikróban, és soha többet nem is fogsz más pattogatott kukoricára vágyni!

Azt senki sem állítja, hogy a túl sok só egészséges, de a nem megfelelő mennyiségű sóbevitelért valójában inkább az előre előkészített ételek a felelősek, mint a házilag sóval ízesített tyúkhús leves. Ha például himalája sót választunk, kimondottan jót teszünk a szervezetünkkel, az ugyanis 84-féle ásványi anyagot tartalmaz.