Eltűnt városok nyomában: a világ legszebb romvárosai

2015. május 19.
Több millió turista kedvelt célpontjaivá váltak az ókori romvárosok, amikben nemcsak élvezettel gyönyörködhetünk, hanem a történeteiket is lélegzetelállítva hallgathatjuk. Íme a mi 5 kedvencünk a világ minden tájáról!

Fotó: Profimédia – Red Dot

Machu Picchu, Peru

Az egykori Inka Birodalom fővárosa a 15. században épült és mára a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontjává vált. A 2450 méter magasságban fekvő kis várost vörös gránittömbökből építették és maximum 2200 látogatót fogadhat naponta. A helyet három módon lehet megközelíteni: helikopterjáratokkal, vasúttal (a jegyeket hónapokkal előre le kell foglalni) illetve egy négy napos gyalogtúrával az „inka-úton”.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Angkor, Kambodzsa

Ázsia egyik legfontosabb jelentőséggel bíró építészeti remekműve a Khmer Királyság egykori fővárosában álló Angkorvat, ami a világ legnagyobb vallási temploma is egyben. Angkor több, mint 400 km2-en helyezkedik el és több száz szentélyből áll – a 9. században kezdték el építeni és még  mai napig fedeznek fel újabb régészeti lelteket az őserdőbe benyúló a hatalmas birodalmból.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Petra, Jordánia

A jordániai sivatag kősziklái közé bújt meg a nabateusok, a napistenhívők egykori fővárosa, ami 385 körül karavánközpontként szolgált, amolyan „mesterséges” oázisként funkcionált – a hetedik században azonban hanyatlásnak indult, a keresztes lovagok után pedig 1812-ben fedezte fel újból Johann Ludwig Burckhardt.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Chichén Itzá, Mexikó

A Yucatán-félszigeten található maja-tolték romvárost 500 körül építették, leghíresebb épülete pedig az El Castillo piramistemplom, amely összesen 365 lépcsőből áll. A legnagyobb turistaforgalom a tavaszi napforduló idejére esik: a kelő és a nyugvó Nap sugarai által vetett árnyékok ugyanis a szentélyből előkúszó kígyó alakját elevenítik meg (a maják a tollas kígyóisten, Kukulkán hívői voltak), ami évente csak egyszer látható.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Perszepolisz, Irán

A „perzsák városaként” elhíresült Perszepoliszt i.e. 515-ben kezdték el építeni, ám soha nem tudták véglegesen befejezni: Nagy Sándor hódítása után a romváros tűzvész áldozata lett, ezért mi már nem sokat láthatunk az egykori pompájából.