Győr, az ezerarcú város

2015. június 08.
A barokk pompa, édesen csörgedező vizek és légies balerinák városa. A decens osztrák fényűzés távoli holdudvarában elterülő Győr csupa törékeny báj és izgalmas kaland.

 

A nyugat kapujaként is emlegetett várost a legenda szerint egy vaskakas kukorékolása mentette meg annak idején. A fémből készült madarat még a török csapatok tűzték ki a Dunakapu térre, széljelzőnek. A megszálló seregek pökkhendien azt jósolták, hogy a város akkor lesz újra keresztény uralom alatt, ha a vaskakas elkezd kukorékolni, és az alatta álló félhol teliholddá változik. Négy évvel később azonban egy bátor katona az éj leple alatt felmászott a vaskakas mellé, trombitaszóval utánozta annak kukorékolását, míg a felkelő nap sugarai teliholddá változtatták a kakas alatti félholdat. Úgy tartják, a törökök annyira megijedtek a jóslat beteljesedésétől, hogy azonnal megfutamodtak, a nagy sietségben pedig még a lőporos hordókat is felrobbantották, megpecsételve ezzel saját sorsukat. Ez a nemes bátorság, és az abból fakadó büszkeség azóta is belengi a város utcáit.

Folyók városa

A városban összetalálkozó négy folyónak, a Rábának, Rábcának, Mosoni-Dunának és a Marcalnak köszönhetően érdemelte ki Győr az illusztris „folyók városa” titulust. A kanyargó vizekkel szabdalt település büszke sokféle, sokfelé kanyargó vizeire, amik rengeteg lehetőséget biztosítanak a különböző vizes programokhoz. A Mosoni-Duna és a Rába találkozásából kialakult félszigeten fekszik például a városi strandfürdő, melynek első medencéi még Hajós Alfréd tervei nyomán épültek 1931-ben. Megmártózhatunk a mesterséges medencék hűs vízében, vagy a környékbeli termálkútból nyert áldásos gyógyvízben is, ami 2000 méteres mélységből buzog fel sajgó testünk megsegítésére. De ha nincs kedvünk a fürdőzéshez, vállalkozzunk egy tutajos városnézésre! Útközben kiköthetünk az öreg fák árnyékában meghúzódó vendéglőknél, vagy bejárhatjuk a szerelmesek szigeteként emlegetett Radó-szigetet szívünk választottjával.

Belvárosi ékszerdoboz

Talán kevesen sejtik, hogy Győr hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, így aztán biztosak lehetünk benne, hogy a pompás épületekre, bájos szobrocskákra és néma andalgásra hívogató terekre éhes szempárok is bőven táplálékra lelnek itt. Kezdhetünk mindjárt egy könnyű sétával a barokk belvárosban, ami felidézheti bennünk a közelben található osztrák szomszéd, Bécs császári hangulatának varázsát. Mindeközben a győr szimbólumaként is számon tartott neobarokk Városháza 59 méter magas tornyából óránként meghallgathatjuk a szívfacsaró rábaközi népdalt, a Fújdogál a szélt. De a város legnagyobb kincse kétségkívül Szent László királyi hermája, amit a győri bazilikában őriznek. A Zsigmond királysága alatt készült herma a Szent Korona és a Szent Jobb mellett az ország legjelentősebb vallási ereklyéje. Sőt, a misztikus aurájú, szakrális atmoszférájú helyekből olyannyira nincs hiány, hogy a régi belváros nyugati oldalán még a híres loreto-i ház másolatát is megtalálhatjuk. A legenda szerint, az olaszországi kisvárosban, Loretoban található az az apró terméskőből rakott házikó, mely egykor a szent család lakhelyéül szolgált. A történet szerint a házat angyalok telepítették a Szentföldről az olasz városkába, nekünk pedig elég csak Győrig utaznunk ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a spirituális élményhez. 

Légies balerinák, barokkos menyasszony

Valószínűleg sokaknak a Győri Balett az első, ami az északnyugat-magyarországi városról eszükbe jut. Az ország híres tánctársuata tavaly ünnepelte 35. születésnapját, és folyamatosan újabb és újabb előadásokkal várják a tánc szerelmeseit.

Egyébként az év szinte minden szakaszában válogathatunk a kulturális programok közül: nyaranta táncra perdül a város a Táncfesztivál ideje alatt, ősszel a Magyar Hagyományok Fesztiválja, a karácsony közeledtével pedig az Adventi Fesztivál pezsdítik fel a győri utcákat. A legkülönlegesebb esemény talán az egyedülálló Barokk esküvő, ahol egy fényűző, tradicionális szertartással koronázzák meg az évente megrendezésre kerülő nyári barokk hétvégét. Ilyenkor a díszes művészettörténeti stílusára büszke város utolsó utcaköve is méltó pompába öltözik, hogy felidézzék a XVII. század ragyogását. Megcsodálhatjuk a barokk jelmezes felvonulást, és persze magát az esküvőt is! A férjjelölt először annak rendje és módja szerint szerenádot ad kedvesének, és vörös rózsával bizonyítja szerelmét, hogy aztán kimondhassák a boldogító igent. Este pedig barokk disco fokozza a nagyvilági hangulatot, aminek – kinek nagyobb, kinek kisebb örömére – a zenei stílust tekintve már lényges több köze van a discohoz, mint a barokkhoz.

Gyerekek Győre

Győrben büszkék rá, hogy olyan programokat nyújtanak, ahol a legidősebbektől a legkisebbekig mindenkire gondolnak, ezt bizonyítja a 2007 óta létező Győrkőcfesztivál is. A beszédes nevű fesztiválon minden a gyerekekről és a családról szól, ráadásul mindehhez szuper kedvezmények is járnak. A fesztiválbelépő „megvásárlásához” elég egy mosolygós kép a gyerekekről, így máris hozzájuthatnak a karszalaghoz, ami 14 éves kor alatt ingyenes belépést biztosít az összes programra. A fesztivál ideje alatt a szálás és az étkezés is jobban megéri, ugyanis ilyenkor egy felnőtt szállásfoglalása vagy éttermi rendelése esetén egy gyerek ajándék szállodai ágyban, illetve finom fogásban részesülhet utána. Sőt, a gyerekek még a tömegközlekedési eszközöket is térítésmentesen vehetik igénybe. A fesztivál programjai mellett megrendezésre kerül a Györkőcolimpia is, az ország minden pontjáról Győrbe érkező gyerekek összemérhetik erejüket különböző sportjátékokban és vetélkedőkben. Ha mégsem tudnánk a program idején a városba látogatni, egész évben várja a családot a Xantus János Állatkert, melynek népes famíliája évről-évre olyan újabb lakókkal gyarapodik, mint Chico a jaguárkölyök, vagy Maximus, a kapucnis majomcsemete.