Kézzel készült képeslapok

2015. augusztus 11.
A mai világban igazi kincs már postai úton képeslapot kapni! Ezzel a nagyon egyszerű, de már eléggé kihalófélben lévő módszerrel hatalmas mosolyt lehet csalni anyukánk, nagymamánk, vagy éppen a külföldön élő barátaink arcára. A PandArte bloggere most olyan egyedi képeslapokat mutat nektek, amik nagy odafigyeléssel, kézzel készülnek, egy apró kis műhelyben.

Lahucsky Krisztina szabadúszó tervezőgrafikus tavaly év vége óta készít otthon képeslapokat Polka lap néven. Nekem nagyon tetszenek ezek a képeslapok, amikből árad a szeretet és az odafigyelés, ráadásul idén nyárra Kriszta egy Balaton kollekcióval is meglepett minket.

Hogyan és mikor kezdtél el képeslapokkal foglalkozni?

Tavaly nyáron pattant ki az ötlet a fejemből, amikor egy barátnőm szülinapjára készültem. Már jó ideje nem a boltokban kapható lapokat vásároltam ilyen alkalmakra, hanem személyesebb üzenetekkel leptem meg a családot, barátokat. Azonban ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy esetleg másoknak is tetszenének az egyedibb, nem szokványos képeslapok. Innentől pedig elkezdtek forogni a kerekek és nem volt megállás. 2014 végére készült el az első karácsonyi kollekció.

Miért érdekelnek téged ennyire ezek a látszólag nem olyan fontos lapok?

Szerintem kedves üzenetekkel meglepni egymást nagyon szép szokás. Talán mára már az internet korában kicsit idejétmúltnak tűnhet egy postára adott lap, de egész más érzés a képernyőn olvasni a jókívánságokat, mint kézben tartani egy képeslapot. Arról nem is beszélve, ha a postaládában a számlák és reklámújságok mellett egy ilyen kis meglepetés is lapul. Ha saját kézzel írunk egymásnak, az szerintem mindig sokkal többet ér és maradandóbb is!

Milyen időközönként készítesz új kollekciókat? Ezek hány darabból állnak?

Mivel az idei év adta meg igazán a kezdő lökést a Polka lap számára, minden nagyobb naptári ünnepre előrukkoltam valamivel. Idén még legalább 4 nagyobb kollekcióra lehet számítani. Hogy hány darabból állnak, az változó, függ az ünnep méretétől is (lehet az 3-tól akár 8 vagy 9 db is), de a Valentin napra készült ‘szeretettel’ témájú kollekció például az év bármelyik napján megállja a helyét, és a szülinapi lapok is egész évben kaphatóak!

Otthon készíted a lapokat?

Igen, az egyik szobában elkülönítettem nekik egy sarkot, de már kezdenek a fejemre nőni, úgyhogy előbb-utóbb kelleni fog egy műhely. Egyébként, ha úgy adódik, viszem őket magammal, volt már, hogy a vonaton töltött néhány órát így használtam ki. Természetesen minden kézzel készül. Az ötlet az első, aztán alapanyagok után nézek, majd hosszas tesztelés és próbálgatás következik, és ha minden tökéletes, indulhat a sorozatgyártás!

Hol lehet megtalálni a Polka lapokat?

A polkalap.hu-n, a Polka lap Facebook-oldalán és a kijelölt partnerüzletekben (ez utóbbi szintén a weboldalon található meg).

A galériáért kattints a képre!