Fedezd fel a tűzhányók lenyűgöző világát!

2015. szeptember 09.
Látogass el az ország egyetlen vulakonológiai kiállításának is otthont adó Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontba, és fedezd fel a tűzhányok izgalmas világát.

Vas megye keleti részén, Kemenesalján helyezkedik el Celldömölk városa, mely számos felfedezésre váró kincset rejt magában. A település határában fekszik a város jelképévé vált Ság hegy, mely az 5 és fél millió éve lezajlott vulkáni működés nyomait őrzi. A tanúhegy egyedisége a közel 50 évig zajló bányászati tevékenységhez köthető, hiszen ennek eredményeként egy 50 méter mély kráter keletkezett a hegy gyomrában, mely betekintést enged egy tűzhányó belsejének felépítésébe. E páratlan környezet biztosít otthont az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását magában foglaló Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont korántsem mindennapi épületének.

Az intézményben helyet foglaló látványos, interaktív kiállításanyag közel 1000 m2-en keresztül ismerteti a Föld vulkánosságát minden korosztály számára. A komplexum a modern és a hagyományos múzeumok egyfajta keveréke. Már a kiállítás elején megelevenednek előttünk a vulkáni kísérőjelenségek egy földrengés-, illetve gejzírkitörés-szimulátor formájában. Akár bele is bújhatunk egy terepi vulkanológus ruhájába, érezhetjük felszerelésének súlyát. A tárlat egyik terme révén a Naprendszer irányába is kitekintünk. Űrszondák felvételeiből készült animáció segítségével egy gombnyomással egy vulkáni égitesten találhatjuk magunkat. A digitális kor eszközein túl természetesen tradicionális infografikák, makettek segítik megérteni a tűzhányók működését. Az épületben megtekinthető egy körülbelül 15 perc hosszúságú kisfilm is, mely a Föld aktív vulkánosságának számos formáját és veszélyét mutatja be lebilincselő, s egyben tanulságos képsorok által. A kiállításban szerepet kap a Kárpát-medence meghökkentően színes vulkáni múltjának ismertetése is.  

A Vulkánház tevékenysége nem merül ki ennyiben. Folyamatos a vezetett túrák szervezése a Ság hegyre. A túrák jelenleg 3 tematika köré épülnek fel, így az érdeklődő részt vehet botanikai, bányász- és vulkántúrán is. A botanikai túrán a hegy egyedi flóraszigetet alkotó növényvilágával ismerkedhet meg a túrázó, míg a bányász túra keretében a régi bányaépületek útján haladva, volt bányászok történetei által ismerhetjük meg az 1900-as évekbeli Ság hegy hangulatát. A Vulkántúra bemutatja a tanúhegy vulkáni működésének történetét, megvizsgálja színes formakincsét, geológiai múltját. A meghirdetett túraidőpontokon túl csoportok számára egyedi időpontok egyeztethetőek, ehhez azonban előzetes bejelentkezés szükséges. 

A komplexum oktatási funkciója keretében az érdeklődő óvodások és általános iskolás diákok jelenleg két múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek, azonban szeptember hónaptól ezek száma folyamatosan bővülni fog, melyekről bővebben holnapunkon talál tájékoztatást. A jelenlegi Vulkános-foglalkozás keretében a vulkánokkal még csak ismerkedő óvodások és alsó tagozatosok rajzolás és kísérletezés útján ismerkedhetnek meg a tűzhányók felépítésével, működésével. A Ság hegy-foglalkozás a felső tagozatosok számára enged betekintést a Balaton-felvidék legnyugatibb tanúhegyének titkaiba. 

Október 26. és 30. között a természettudományok iránt érdeklődő diákoknak lehetőségük lesz részt venni a Vulkánpark őszi táborában, melynek témája az olasz vulkánok lesznek, különösen az Etna, a Vezúv és a Stromboli. A gyermekek játékos formában érthetik meg e lenyűgöző természeti képződmények jótékony és pusztító hatásait.