Ismerd meg a füstölés új világát!

2015. szeptember 07.
A füstölés nem csupán kellemes illattal tölti meg a teret, de hatással van érzelmeinkre, érzékeinkre, pszichénkre is. Miért füstöljünk? Mit kell tudni a füstölőrács használatáról?

Sercegve gyullad meg a gyufa lángja, mely átadja melegét a füstölőrács alatt várakozó mécsesnek. A minden évszakban jól esik a citrusos keverék, melyben olyan füstölőanyagok és gyanták várakoznak, mint a dammar, a benzoé, a mirha, az indiai citromfű és persze a világ legdrágább tömjénje, az al-hojari. Lassan kunkorodik lágy csigákba rendeződve a nappali terében a füst, mely lágyan ringatózva tör egyre feljebb. Betöltve a levegőt finoman rendezi a helyiség energiáit, a meleg hatására felszabaduló illóolajok varázslatos hatásúak. A magas minőségű, hamisítatlan, természetes füstölőanyagok nem csupán kellemes térpermetként szolgálnak, és illatosítanak, de hatással vannak hangulatunkra, csökkentik a szorongást és a stresszt, kiegyensúlyoznak, harmóniát teremtenek.

Értékük az aranyéval vetekedett

Évszázadokban lehet mérni a füstölés történetét, mely az ókori Egyiptomból egészen napjaink templomainak, otthonainak ajtajáig ível át. A füstölőket a mai napig használja az emberiség mind a héber, mind a hindu, vagy a keresztény vallás szertartásaiban is. A különböző fák gyantái, balzsamai, mint tiszta, füstölni való alapanyagok rendkívül keresett árucikkek voltak már az ókorban is. A tömjén és a mirha olyan értékes füstölőanyagnak számított, hogy a megváltónak szánt ajándékok között volt a helyük, mégpedig az arany mellett. Napjainkban újra reneszánszát élik az illatok, így a füstölés újra előtérbe kerül, kitör a vallási rituálék zárt világából.

Gyorsabban reagálunk egy illatra, mint a fájdalomra

A szaglás az öt érzékszervünk közül az egyik legfontosabb, és sokan alábecsülik a jelentőségét. Pedig az illatok hatnak az érzelmeinkre, a pszichénkre, és fizikai állapotunkra egyaránt. Az illatok ugyanis blokkolás, és átkapcsolás nélkül jutnak be az agyba, azon belül is az amygdalába. A szagokra, illatokra az agyunk ösztönösen és azonnal reagál. Érdekes tény, hogy egy illatra adott válasz reakcióideje 0,5 másodperc, míg a fájdalom által kiváltott válaszhoz majdnem kétszer ennyi időre, 0,9 másodpercre van szüksége a testünknek. Ha pedig mindez nem lenne elég meggyőző, akkor a kutatások is bebizonyították, hogy az illatok csökkentik a szorongást, és a stresszt, csillapítják a fájdalmat, támogatnak, nyugtató hatással vannak a vegetatív idegrendszerre.

Füstölés füstölőráccsal

A professzionális füstöléshez nem kell más, csak jó minőségű természetes füstölőanyag, egy megfelelő füstölőedény, egy mécses és egy rézkanál. A füstölőrácsra helyezett természetes anyagok, ha megfelelő erősségű, egyenletes és nem hirtelen nagyfokú hő éri azokat, átadják lényegüket a légnek, finom energiáik átjárják a teret. A füstölőrács, – mely általában rozsdamentes acélból készül -, könnyedén ráilleszthető a füstölőtartóra és kényelmes a tisztítása is, mely egy kis drótkefével történik. A mécses és a rács között a legideálisabb távolság a nyolc centiméter. Ekkor ugyanis nem elégnek, hanem szép lassan elhamvadnak a füstölőanyagok.

Mit füstölj, ha kezdődik az ősz?

Ha támogatásra van szükségünk, mert megváltozott az életünk, a fenyő gyantájából felszabaduló biztos erő a segítségünkre lesz. Utat mutat, hogyan álljunk szilárdan a lábainkon a vihar kellős közepén, amikor a szél cibálja az ágait, meghajlítja törzsét, mégsem törik bele, magasztosan törekszik felfelé, hiszen az övé a fenyvesek örökké zöld fénye. A benzoé harmóniát teremt lelkünkben és szellemünk síkjain egyaránt, míg a labdanum balzsamos, gyógynövényes illatával azt üzeni, békédet magadban leled meg. Az őszi keveréket a kakaóbab melegsége, és a szerecsendió lágy aromái egyensúlyozzák ki, míg a tonkabab vidámsággal fűszerezi ezt a nem mindennapi keveréket.

Őszi keverék a nehezebb napokra
-2 rész fenyőgyanta
-1 rész benzoé
-fél rész labdanum
-két csipet kakaóbab
-két csipet szerecsendió
-egy csipet tonkabab

Még több infó a füstölésről a www.florasense.hu oldalon.