Csokitúra Budapesten

2015. szeptember 23.
Szuper programötlete van a PandArte bloggerének az igazi csokoládé szerelmesei számára. Hazánk legjobb manufaktúráiba látogathattok el pár óra alatt, egy szervezett túra keretein belül, ahol sok érdekességet tudhatott meg a valódi csokoládékészítésről, és meg is kóstolhattok mindent.

Én már teszteltem a „Tour de Zsokolat ” ízeit és hangulatát, ami felér egy óriási pozitív töltettel! Ebben a posztban most megtudhattok mindent az ötletgazdáról és a túráról is. Áth-Horvát Zsóka sokáig nem evett cukros dolgokat, és nem is tudta, hogy vannak kiváló minőségű, alig cukros, ámbár nagyon ízletes csokoládék. Minden ott kezdődött, amikor megtörte a cukor böjtjét és elkezdett igazi csokoládék után kutatni.

„Találtam nagyon jó alapanyagokból készült magyar kézműves csokoládékat. Találtam egy kiváló kurzust a csokoládéról, ahol eldöntöttem, hogy én ezzel akarok foglalkozni. Találtam egy állást, ahol kreatív „megmondóként” a kiváló minőségű kézműves csokoládék hazai képviselője lehettem. Lett egy foglalkozásom, ahol napi szinten a csokoládék bővültében éltem. Amikor ez a vonal az életemben megváltozott, akkor egy új csokoládés dolgon törtem a fejem.”

Hogyan jött az ötlet a csokoládé túrák szervezéséhez?

Miután megszületett a kislányom, úgy döntöttem, szeretnék valami saját dolgot csinálni. Régóta fontolgattam, hogy az időközben nagyon jó partneri viszonyt, amit a csokoládékészítőkkel kialakítottam, kamatoztatnom kéne. Volt szerencsém megismerkedni a csokoládé szakma két nagyon neves szakértőjével, Sarah Jane Evens-szel és Chloé Doutre–Roussellel, akiktől sok inspiráló gondolatot kaptam. Leginkább Chloéval beszéltünk sokat arról, hogy ő hogyan szervezi és vezeti a túrákat Párizsban, és a kakaóültetvényeken, Venezuelában és Ecuadorban. Elképesztő távlatok nyíltak meg előttem, és elkezdtem felépíteni azokat a túrákat, amik gyakorlatilag ma is alapját képezik a Tour de Zsokolat programjainak.

Hányféle túrát szervezel és bonyolítasz le?

Ennek lassan másfél éve, és persze a kínálatban már nemcsak túrák szerepelnek, hanem van tematikus kóstolás, ahol neves külföldi csokoládékészítők kollekcióit kóstoljuk végig, és van csapatépítés is just for fun, sok játékkal és csokoládéval. Most indulnak a rövid belvárosi túrák, ahol nem lesz műhelylátogatás, hanem 3 szaküzletbe megyünk el és kóstoljuk meg az éppen aktuális csokoládékat. Ezen felül van lánybúcsús program is. Ami szintén nagyon izgalmas, mert a lányok úgy gyűjtenek pénzt az esti mulatózásra, hogy a műhelyben elkészült bonbont a menyasszony az utcán értékesíti. Ezt nagyon szokták élvezni, főleg akkor, amikor egy bonbont sikerül 1000 forintért eladni. Szóval a legtöbb program a játékra és az örömre épít, de nekem az is nagyon fontos, hogy megmutassam a résztvevőknek, hogy van nagyon jó minőségű, jó alapanyagból készült csokoládé.

A túra során bemutatom a különböző termőterületeket, és a főbb kakaófajtákat. Kóstolunk kakaóbabot, és megtanulják a résztvevők, hogyan kell csokoládét kóstolni. Ezen felül azt is kipróbálhatják, hogyan lehet trüffelt vagy bonbont készíteni, mert a túrát egy igazi csokoládéműhelyben kezdjük (Bonbonier) egy chocolatier (Erdélyi Nóra) vezetésével. És persze van csokoládétörténet is. Szóval igyekszem mindenről beszélni, ami érdekes lehet, és amit szerintem fontos és érdemes tudni a csokoládéfogyasztás kapcsán. Mindig azt mondom, és hiszem is, hogy az, amit csinálok nemcsak egy vállalkozás, hanem egy misszió is, mert fontosnak tartom, hogy az emberek a csokoládéfogyasztás területén is tudatosak legyenek.

Miért olyan fontos számodra, hogy megismertesd az emberekkel az igazi csoki értékét?

A csokoládé, ha jó minőségű, akkor jó alapanyagból készül, ami a tömegtermelésre nem feltétlenül jellemző. Sajnos sokszor a nagy multinacionális cégek kizsákmányoló politikát folytatnak, és az olcsó, könnyen beszerezhető termékek mögött sok áldozatos, ki nem fizetett ember, és ennél rosszabb esetben gyermek munkája van. Nemrég láttam egy dán dokumentumfilmes (Miki Mistrati: Dark side of Chocolate/2010, Saddy Chocolate/ 2013.) filmjét, ami újra rádöbbentett arra, hogy mennyire fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a termékek eredetével, és azzal, hogy milyen árat fizetnek mások azért, hogy mi a napi luxust nagyon olcsón vásárolhassuk meg. A jó minőség mögött többnyire a méltányos kereskedelemnek (Fair Trade) is megfelelő üzletpolitika és beszerzés áll. Két olyan csokoládékészítő is van ma Magyarországon, aki úgynevezett „bean-to-bar” („babtól a tábláig”) kategóriás csokoládét készít, vagyis maga rendeli a babot az ültetvényről és készít a babból csokoládét (Rózsavölgyi csokoládé, Szántó Tibor csokoládé). A túrán ezeket is bemutatom.

Ezen felül pedig van egy másik érv a jó minőség mellett. Ez pedig nagyon egyszerű: finomabb, ízletesebb és egészségesebb, mert nem spórolják ki belőle a kakaóvajat, ami nagyon hasznos összetevője a csokoládénak. Szóval két fontos érvem van a jó csokoládék és a minőség terjesztése és megismertetése mellett.

A galériáért kattints a képre!

És ha már itt tartunk, milyen pontosan az igazi csoki?

A jó csokoládé jellemzője, hogy képes a kakaóbab íz világát megmutatni, ami fajtánként nagyon különböző lehet. Alapvetően négy fajta babot különböztetünk meg, de ezeknek vannak különböző hibridjei és alfajtái. Ahogy a bornál, úgy a babok és csokoládék esetében is beszélhetünk tannin tartalomról, ami lehet alacsony, közepes vagy magas. A különböző babok más-más ízjeggyel rendelkeznek, attól függően, hogy melyik termőterületről származnak. Ezen felül a jó csokoládé egyik fő ismérve, hogy széles ízspektrummal rendelkezik, és hosszan tart az íze.

A csokoládék világában is van terület szelektált, sorszámozott és évjáratos csokoládé. Neves csokoládé szakértők 2005-ben Londonban létrehozták az Academy of Chocolate-ot, hogy kétévente díjazzák a legjobb csokoládékat. Az alapítok között vannak természetesen csokoládé szakértők, borszakértők, gasztrobloggerek és újságírók! Nagyjából ők határozták meg azt a minősítő rendszert, amin belül jól lehet egyrészt kategorizálni a csokoládékat, másrészt módszert adnak a minősítésre is. Ezeket a túra során részletesen bemutatom. Mi is ezek alapján szoktunk kóstolni. Amúgy Magyarországon, annak dacára, hogy kis piac, nagyon sok jó csokoládékészítő van. Bizonyítja ezt az is, hogy a legutóbbi díjkiosztón 5 csokoládékészítő is kapott díjat az Academy of Chocolate-től. A túra során három olyan készítőnek a csokoládéit is kóstoljuk, akik a díjazottak között szerepelnek. (Rózsavölgyi csokoládé, Zangio, Szántó Tibor csokoládék)

Te egy nap mennyi csokit eszel?

Nem sokat, de azt mindig ugyanakkor, és ugyanúgy! Reggeli előtt a napot azzal indítom, hogy letörök egy kis kockányit az egyik kedvencemből – mindig van otthon valami az általam legjobbaknak vélt egyikéből – és főzök hozzá egy bögre zöld teát. Amúgy a zöld tea nagyon segíti a csokoládéban lévő ízeket „szétrobbanni”, így jobban érvényesül a csokoládé. Azért ez egy jó kezdés reggelente. Szóval minden nap eszem csokoládét, és nemcsak én, hanem a kislányom is, aki természetesen imádja a csokoládét, de pontosan tudja, hogy mi a napi mennyiség, és azt is tudja, hogy csak reggel kaphat belőle, arról nem is beszélve, hogy csak étcsokoládét kap ő is. Az nem igaz, hogy a gyerekek nem szeretik az étcsokoládét, mert keserű. Ez csak szoktatás kérdése. A gyerekek elsősorban azt eszik meg, amit adunk nekik. Ő mindig is étcsokoládét kapott, és valószínű, hogy ennek a következménye az, hogy a tejcsokoládét meg sem eszi. Kísérletezem vele, és kapott tejcsokoládét is. Nem ízlett neki. Bocsánat, félreértés ne essék, mert nem a tejcsokoládé ellen beszélek, hiszen „ízlés dolgában nem lehet vitázni”, szóval senkit nem akarok meggyőzni, hogy ezután csak étcsokoládét egyen, csak egy másik utat vagy inkább lehetőséget kívánok felmutatni.

Vannak titkos lelőhelyeid? Honnan érdemes beszerezni a legfinomabbakat?

Persze, hogy vannak! A túra is erről szól, hogy megmutassam és bemutassam ezeket. A legjobb manufaktúrák boltjait a Belvárosban lehet megtalálni, a nemzetközi csokoládék közül pedig leginkább két-három helyszínen és az interneten lehet válogatni. Ezekről bővebben infót pedig mindenki kap a túrán, vagy a honlapomon: www.tourdezsokolat.hu.

Kinek ajánlod a csokoládétúrákat?

Ajánlom azoknak, akik nagyon szeretik a csokoládét, de még bele sem gondoltak abba, hogy esetleg egy sokkal szélesebb választék is létezik annál, amit a szupermarketek és a bevásárlóközpontok polcai kínálnak. Ajánlom azoknak, aki szeretik a különleges és tiszta ízeket, és elkötelezett hívei a tudatos fogyasztásnak. Ajánlom azoknak, akik szeretik tudni, hogy miből készült a termék, amit megesznek, vagy esetleg szeretik tudni, hogy ki készítette. Sőt: szeretik azt a pillanatot, amikor maga a készítő mutatja be a saját termékét. Ajánlom azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan és milyen alapanyagokból készül a csokoládé. Ajánlom azoknak, akik nemcsak új emberekkel szeretnek ismerkedni, hanem új ízekkel is. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne több mint négy órát a csokoládé bűvöletében eltölteni. Van egy túrázom, aki minden egyes túrára eljön, és mindig ugyanolyan lelkesedéssel vesz részt rajta. Nekem ez egy nagyon jó megerősítés és visszajelzés. Bizonyíték arra, hogy mindig sikerül valami újat becsempészni a programba.

Infó: www.tourdezsokolat.hu