Az utóbbi hetekben, egyre közelebb és közelebb kerülve a kisbabánk megszületéséhez nagyon sok emlék jut eszembe a gyerekkoromból; családi események, beszélgetések, illatok és ízek. Napokon keresztül, lassan már az álmaimban is megjelent az „Almáskevert”, pedig az édes ízekre nem igazán vágyom mostanában. Végül teret engedtem a „csábításnak” és elkészítettem, az alaprecept anyukámtól van, ezt alakítottam át, a saját étrendemnek megfelelően. Az eredmény: évek óta az első sütemény, amit megkóstolt a kislányunk apukája.
Almás kevert
Hozzávalók:
8 evőkanál rizsszirup
1 evőkanál chia mag beáztatva ½ dl vízbe (aki eszik tojást, egy tojással helyettesítheti)
1 evőkanál hidegen sajtolt szezámolaj vagy olíva olaj
2 csésze fehér tönkölyliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál vanília por
1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg dió aprítva
3 db reszelt alma (én savanykás fajtát használtam)
1 evőkanál goji bogyó (elhagyható)
1 evőkanál mazsola (nem kénezett)
Elkészítés:
A rizsszirupot kézi habverővel keverjük össze a beáztatott chia maggal (vagy tojással), majd óvatosan keverjük hozzá a többi hozzávalót is, lehetőség szerint a fenti sorrendben. Az így elkészült masszát öntsük őzgerinc formába. Ha nem szilikonos formát használunk, akkor olajjal vagy növényi vajjal kenjük ki a formát. Attól függően, hogy alacsonyabb vagy magasabb sütit szeretnék, egy vagy kettő formát használjunk.
170 fokra előmelegített sütőben, kb 40 percig süssük a süteményünket, tűpróbával (vagy szúrjunk a sütibe villát) ellenőrizzük, hogy megsült vagy sem, akkor készült el, ha nem ragad rá a tészta a tűre/villára.
Szeressétek! Karácsonyra is kiváló vendégváró vagy akár szépen becsomagolva kedves ajándék is lehet!
ITT olvashattok a goji bogyóról!
Mit érdemes tudni a chia magról?
- nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz
- kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma
- nagy mennyiségben található benne kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán
- szinte semmi kalóriatartalma nincs
- magas a rosttartalma
- emésztése nem okoz gondot a szervezetnek, így a benne lévő értékes tápanyagok tényleg hasznosulni is tudnak
- gluténmentes
- fogyaszthatjuk nyersen, müzlire, salátákra szórva, de készíthető belőle puding is, akár a tojás is helyettesíthető vele