Újévi Lencse Nap a Bazilikánál

2015. december 31.
Az év utolsó napjaiban is bőséges étel- és italkínálattal várja a látogatókat a belváros szívében az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat. Ha szeretjük a lencsét, ott a helyünk!

Azoknak, akik szeretik az óévet köztereken búcsúztatni és utcabáli hangulatban várni az új évet idén a Bazilika előtti téret ajánljuk, ahol hajnal 3-ig a legnagyobb slágerek zenéjére búcsúztathatják az idei esztendőt és köszönthetik fergeteges hangulatban az új évet barátaikkal, családjukkal. Akit a buli nem annyira, de a lencse már annál inkább vonz, annak is jut program a téren… Január elsején rendhagyó Lencse Napot tartunk, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz a Bazilikánál. 

Szilveszter éjjele

A téren található nagykonyhák és a karácsonyi szezon legnagyobb és legváltozatosabb street foodja a Zrínyi utcában hagyományos és különleges ételekkel, és forró italkülönlegességekkel biztosítják a szilveszteri menüt és a hangulatot. Mindehhez a Bazilika monumentális homlokzatának az adventi ünnepekre komponált 3D-s fényfestése szolgáltat varázslatos hátteret, amelyet december 31-én 22 óráig láthatnak. Szilveszterkor hajnal 3 óráig szól majd a zene a téren és a legnagyobb slágerek zenéjére búcsúztathatják az idei esztendőt és köszönthetik fergeteges hangulatban az új évet családok, baráti társaságok. Az éjféli koccintáskor pedig felhangzik a magyar és az európai himnusz is.

Lencsés start

2016 első napján, az Adventi Ünnepen mindenki megteheti az első lépést a saját szerencséje érdekében. Január elsején ugyanis az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal várják a látogatókat a Bazilikánál, ahol a vásár street food kiállítói változatos, a szerencsehozó lencséből készült ételeket is felvonultató étlappal várják a látogatókat. Így nem csak az óévet lehet búcsúztatni az Adventi Ünnepen, hanem az újévet is ünnepi környezetben, kiváló ételek és italok társaságában köszönthetik.

Az ókori Rómából származó hagyomány szerint, aki az év első napján lencsét eszik, annak szerencsében és anyagi jólétben lesz része a következő évben. A lencse ugyanakkor az egyik legrégebb óta fogyasztott emberi táplálék is, és számos jótékony hatása ismert. A magyar népgyógyászat is korán felismerte a hüvelyes növény fogyasztásának kedvező hatásait. A mediterrán térségben és a Közel-Keleten napi szinten fogyasztott lencsét ugyanis az egyik legegészségesebb ételként tartják számon: gazdag fehérje és rostforrás, dúskál a vitaminokban és az egyéb létfontosságú tápanyagokban.