8 hasznos tipp az újévi fogadalmadhoz!

2016. január 04.
A sikeres évindításhoz és az újévi fogadalmak betartásához komoly segítséget jelenthetnek a Nők Lapja Café Bízzmagadban blogjának egyik legutóbbi posztja. Következzenek Jánosi Valéria coach szuper tanácsai!

Profimédia – Red Dot

1.Célt tűzzél ki, ne álmokat!
Ha az az álmod, hogy idén eljutsz a karibi szigetekre, de komoly hiteltörlesztésed és minimálbéred van, akkor ez nem igazán tűnik reális célnak. Ez inkább csak álom. Próbálj olyan célt találni, ami reális és megvalósítható. Ne álmokat, illúziókat kergess, mert akkor menthetetlenül kudarcba fulladnak a terveid.

2. Legyen egészen konkrét a célod!
Ha csak az a célod, hogy lefogyjál, de nem jelölöd ki, hogy hány kilót, akkor honnan fogod tudni, hogy már elérted-e a célodat? Mondd meg egészen konkrétan, hogy hány kiló mínusszal lennél igazán elégedett, és ebből szerinted mennyi a reális.

3. Jelölj ki határidőt!
Ha csak úgy lóg a levegőben az egész, ha nem jelölsz ki konkrét időpontot, amikorra meg kell lennie a dolognak, akkor örökké csak halogatni fogod a feladatok elvégzését, hiszen úgyis ráérsz még, elég lesz holnap elkezdeni. A fogadalmak többsége éppen ezen a halogatáson bukik meg.

4. Legyen a célod mérhető!
Ha az a célod, hogy megtanulj angolul, az nem mérhető, hiszen melyik pillanat lesz az, amikor tudod, érzed, hogy elérted a célodat? Sokkal mérhetőbb dolog az, ha egy nyelvvizsgát tervezel be egy konkrét időpontra, mert akkor szorítani fog a határidő. De ugyanez vonatkozik a dohányzásról való leszokásra. Ha csak azt mondod, hogy le akarok szokni a dohányzásról, és tegnap óta nem gyújtottál rá, akkor már elérted a célodat? Sokkal mérhetőbb, ha azt mondod: akkor állítom azt, hogy leszoktam a dohányzásról, ha legalább egy évig nem gyújtottam rá.

5. Legyen vágyott cél!
Ne azért tűzz ki magad elé egy célt, mert mások ezt várják tőled, vagy a közgondolkodás ezt tartja elfogadhatónak. Ha csakugyan vágysz arra, hogy egészségesen étkezzél, akkor hajrá! De ha csak divatból választasz egy igen szigorú diétát, garantáltan belebuksz a második héten.

6. Kezdd elölről!
Ha elbuksz, és ismét befalod a hűtő tartalmát vagy két hét kihagyás után mégiscsak rágyújtasz, akkor légy elnéző magaddal szemben, és másnap kezdd elölről az egészet! A legtöbben itt bukják el a dolgot, mert azt hiszik, hogy ezzel vége a világnak.

7. Kevés cél, nagyobb siker
Sokan azt gondolják, hogy január 1-je egy olyan mágikus dátum, amikor megváltoztathatják az egész életüket, és egyszerre akarnak minden terülten változást. Ha sok mindent szeretnél máshogy csinálni, kezdd a legfontosabbal, és ez legyen a jövő évi célod. Ha ez megvan, hidd el, március 1-je épp olyan varázslatos időpont, hogy a következő tervedet is elkezdhesd megvalósítani.

8. Keress társat hozzá!
Sokkal könnyebb úgy elindulni, ha tudod, hogy van, aki támogat menet közben. Melletted van, ha meginognál, felsegít, ha elbuktál, és szurkol neked, amikor épp az utolsókat rúgod. És persze veled ünnepel, ha elérted a célodat. Keress valakit, akivel megoszthatod a dilemmáidat, problémáidat, vagy aki veled együtt ugyanezt a célt szeretné elérni.

A maradék két jótanácsért kattints IDE!