Isteni flódni a családi recepttárból

2016. január 15.
Bloggerünk, Salamon Adrienn ma egy különleges, szívének kedves flódni receptet oszt meg veletek, ami nem csak a rengeteg különféle rétegtől lesz olyan édes, hanem a családi hagyományoktól is.

Az elmúlt hetekben kicsit elcsendesedtem, ami ebben az esetben nem csak a karácsony körüli őrületnek vagy éppen megnyugvásnak tudható be.

December számomra a végletek hónapja volt. Több, mint 2 év kitartó küzdelme után, december elsején anyukám örökre elaludt.

Nagyon nagy fájdalom ez, különösen, hogy közben az első babánkat vártuk. Abigél Zóra december 31-én született meg, sajnos már nem találkozhattak.

Ezt a receptet évek óta karácsonykor készítem el, azt hiszem, idén sikerült a legjobban. Az alap recept anyukám receptje, amit módosítottam a saját magam ízlése és érzékenysége szerint. 3 generáció ebben a receptben, emlékül és a jövőre.

FLÓDNI

Tészta:

50 dkg liszt
25 dkg hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy növényi vaj
10 dkg porrá őrölt kókuszvirág cukor
2 tojás (elhagyható, de akinek fontos a „lelkének”, tegye hozzá  )
1 dl (kóser) fehér bor (akinek fontos a kóser)
1 csipetnyi só
A tészta hozzávalóit összegyúrom (robotgéppel is összegyúrható), és folpackba csomagolva 24 órát pihentetem a hűtőben. Ha olaj folyik ki a tésztából, azt öntsünk le róla.

Almatöltelék:

1 kiló alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
1 ek. rizsszirup
1 ek. kókuszvirág cukor
1/2 ek fahéj
5 szem szegfűszeg (teatojásba téve)
1,5 dl fehér (kóser) bor (akinek fontos a kóser)
kukoricadara (1-2 ek, amennyi a felesleges folyadékot felszívja)
Az almát a rizssziruppal, kókuszvirág cukorral, borral, fahéjjal, szegfűszeggel megpárolom. Nem szabad túl főzni! Szűrőbe teszem, és teljesen lecsepegtetem. Ezután keverem bele a kukoricadarát. Felfogom a lecsepegő bort, és azt használom a dióhoz.

Diótöltelék:

25 dkg dió
10 dkg kókuszvirág cukor
4 dkg szárított datolya aprítva (mazsola is használható)
4 dkg étcsokoládé (vegán, cukormentes, legalább 60%-os kakaótartalom)
1,5 dl bor (ha nem elég az almából maradt, akkor borral pótolni kell)
A diót durvára darálom, majd a többi hozzávalóval felfőzöm. Érdemes az édességét ellenőrizni, mert van akinek nem elég édes így, és még tesz bele cukrot.

Máktöltelék:

25 dkg mák darálva
1 narancs héja belereszelve
1,5 dl (2 púpos evőkanál) baracklekvár (vagy alma-sárgadinnye lekvár)
3 dkg kókuszvirág cukor
3 evőkanál rizsszirup
0,5 dl bor
Felfőzöm, és elkeverem benne a lekvárt.

Szilvalekvár:

1,5 dl házi szilvalekvár
6 dkg aszalt szilva felaprítva (az eredeti receptben nincs aszalt szilva, de nagyon finom lesz tőle)
Minden tölteléknek teljesen hidegnek kell lennie!

A tepsit sütőpapírral kibélelem. A tésztát öt részre osztom, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk és a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit. Megkenem a diós töltelékkel. Erre megint tészta kerül, majd a mák töltelék. Újra tészta, majd alma töltelék, ismét tészta, amit megkenek a szilvalekvárral. Végül befedem az utolsó tésztával, amit igény szerint meg lehet kenni tojássárgájával, és megszurkálok villával.
150 fokra előmelegített sütőben 2,5-3 órát sütöm a középső rácson. Tűpróbát végzek, ha már nem ragad rá semmi, és a teteje is szép piros, akkor van kész.