Zseniális skót vajas keksz otthon!

2016. január 16.
A Nők Lapja Café Rupanerkonyha Blogjának szerzője egyik kedvenc csemegénk, a skót vajas keksz otthoni verziójával szépíti meg a hétvégénket.


Hozzávalók egy nagy adaghoz, több, mit egy kg kekszet eredményez, így érdemes fél adaggal kezdeni, ha nem ipari mennyiséget szeretnénk:

– 45 deka szoba hőmérsékletű vaj (margarin nem jó, itt fontos, hogy vaj legyen!)
– 1 bögre porcukor (20 dkg)
– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 2 teáskanál vaníliaaroma, vagy vaníliarúd kikapart belseje
– fél kávéskanál só

1. A szoba hőmérsékletű vajat habosra verem a porcukorral egy mixer segítségével, majd hozzáadom a vaníliát és a sót.
2. Elkeverem, hozzáadom a lisztet, kézzel összegyúrom. Fontos, hogy kézzel, mert így érzem, ha összeáll a tészta, ami ha megtörtént, semmi esetre nem szabad továbberőltetni, nehogy a vaj megolvadjon és szétessen a tésztánk.
3. Kb. 3 cm átmérőjű hengereket csinálok a tésztából, majd alaposan barna cukorba hempergetem. A cukrot érdemes, peremes tálcára szórni, akkor nem peregnek szanaszét a cukor szemecskék.

4. Ezután a fagyasztóba teszem, hogy könnyebben tudjam szeletelni, és ne deformálódjon annyira a keksz. Az sem baj, ha fagyos lesz egy kicsit, sőt! Mélyhűtőben tárolható, amikor pedig kedvünk van, egyszerűen elővesszük, félfagyosan felszeleteljük, legalább egy centis szeletekre és már mehet is a sütőbe.

5. Most is ugyanígy teszek, két centi vastagságúra felkarikázom őket, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem, durván két centis közökkel, és 180 fokon, alsó-felső sütés programon sütöm őket körülbelül tizenöt percig.
6. Akkor jó, ha a keksz aljának már van egy kis halvány színe, és még egy icipicit nyersnek tűnik. Ez azért van, mert a vaj, ahogy hűl, még szilárdulni fog valamennyit, és akkor lesz igazán tökéletes az állaga.

A teljes blogposztért kattints ide!