A legszuperebb éttermek a Balaton partján

2016. június 15.
Éljen a balatoni gasztro forradalom! A PandArte bloggere most bemutatja nektek, hogy milyen szuper éttermeket találtok a Balaton déli partján, amiket nem hagyhattok ki a nyáron!

A képgalériáért kattints a fotókra!

Nagyon örülök, hogy az Északi part után most már a Déli parton sem kell eltévednie azoknak, akik a minőségi vendéglátóhelyeket keresik kedvenc tavunk körül. A legújabb gasztro kínálatban van romantikus vendégház, elegáns kastélyszálló, családi borászat, kézműves cukrászat, yacht kikötő, angus marha farm és gyümölcs “wellness” központ is.
A Balatoni Gasztrotérkép tavaly ősszel indult hódító útjára, az első kiadás a Csopak környéki vendéglátósok baráti összefogásaként jött létre. Akkor tizenhét hely, főként éttermek és borászatok csatlakoztak a kezdeményezéshez, melynek egyik fontos célja, hogy bebizonyítsa, nem csak a klasszikus értelemben vett szezonban érdemes a Balatonra látogatni, és a tó körül egyre több gasztronómiai szempontból is izgalmas úticél létezik. 

A kezdeményezés mind a vendéglátósok, mind a vendégek körében nagyon hamar népszerű lett, január végére elkészült a második kiadás is, az Északi part Káli medencétől Badacsonyon át egészen a Keszthelyig tartó részét térképezték fel a kiadvány készítői. Idén márciusban pedig elkezdődött a kutatómunka a Balaton Déli partján is, melynek eredményeként június elején megjelent a harmadik térkép, lefedve így szinte a teljes Balatont. Mostanra összesen ötven egység szerepel már a Balatoni Gasztrotérképeken.

Az egész éven át folyamatosan nyitva tartó, magas minőségű helyek felkutatása mellett a másik nagyon fontos cél a közösségépítés, ami a balatoni régióban együtt dolgozó vendéglátósok összefogásán alapszik. A térképen szereplő egységek mindegyike egyedi és különleges, az átlagnál jóval magasabb színvonalon dolgozik, egyfajta közös értékrend mentén.

“A Balatoni Gasztrotérkép segít eligazodni a Balaton régióban járó vendégeknek: olyan vendéglátóipari egységeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat és egyéb gasztro-helyszíneket tüntetünk fel, melyek hozzánk hasonlóan elkötelezettek a folyamatos és magas minőségű vendéglátás iránt. Legyen szó street foodról, házias vendéglőről, újhullámos étteremről, egyszerű bisztrókonyháról, termelői piacról, kis pincészetről, vagy komoly méretű borászatról, mi igyekszünk olyan helyeket bemutatni és ajánlani a nagyközönségnek, amelyek egész éven át, folyamatos nyitvatartással képviselik a minőségi gasztronómiát.” – mondta el Szauer Judit, a Balatoni Gasztrotérkép alapítója.

A déli parti kiadásnál is – hasonlóképpen a korábbi térképekhez – megjelennek olyan szálláshelyek, éttermek és borászatok is, amelyek nem közvetlenül a tóparton fekszenek, hanem annak vonzáskörzetében, vagy kevesebb mint egy órányi autóútra a vízparttól, és megéri miattuk egy kicsit utazni. Lajoskomáromtól a somogyi vidékeken át egészen Zala megyéig kalandozhatunk a térkép segítségével, csodaszép vidékeket bejárva.

A kiadványokon minden információ megtalálható, ami fontos lehet a vendégek számára: nyitva tartás, elérhetőségek, online felületek és egy rövid leírás a vendéglátó helyekről. Kis piktogramokkal feltüntetik azt is, hogy van-e panoráma, borospince, gyerekmenü és, hogy kutyabarát-e az adott hely.

A Déli parti térképen szereplő vendéglátóhelyek:

BL Yacht Club & Apartments
Bonne Chance Étterem és Szálloda
Bussay Pincészet
Chateau Visz Kastélyszálló
Hubertus Hof Szálloda és Étterem
Kistücsök Étterem, Borpice és Vinotéka
Kristinus Borbirtok
Mala Garden Design Hotel   & Mandara Café&Lounge
Paletta Bistrobar&Vinoteca
Páskom Cottage
Villa BOGArT Vendégház
Villa Gréta Cukrászda
Zamárdi Gyümölcs Wellness Központ

A kiadványok ingyenesek, megtalálhatóak a térképen feltüntetett vendéglátóipari egységeknél, turisztikai pontokon és nagyobb szállodákban (angol nyelven is), valamint online is letölthetőek a Balatoni Gasztrotérkép weboldaláról – www.gasztroterkepek.hu.