Sajtos rugelach, a legjobb sós nasi

2016. június 29.
A rugelach már sokszorosan bizonyított, az egyik legjobb tészta, amit el lehet képzelni kávé mellé. Eddig csak édesen készítettük, szilva-, meggy- vagy baracklekvárral. Az NLCafé bloggerének, MaiMóninak hála, most elérkezett az idő, hogy kipróbáljuk sósan is, nem okozott csalódást.

Hozzávalók 24 darabhoz (kevesebbet nem érdemes):

20 dkg krémsajt, lehet zöldfűszeres (Philadelphia, vagy ahhoz hasonló – én a Lidl-ben veszem ezt a típusú dobozos sajtot)

20 dkg vaj

25 dkg liszt

2 kk só

A töltelékhez:

pesto (ha szeretitek)

reszelt sajt

A kenéshez:

1 tojás

fél dl tej

csipet sóval felverve

+ reszelt sajt a tetejére

1.A vajat és a sajtot robotgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és a sót, a vége felé kézre kell váltanunk a gépről, és gyúrjuk szép nagy gombóccá a tésztát, ha nagyon ragad, kevés liszttel szórjuk meg, hogy jól tudjuk gömbölyíteni. 1 órára tegyük hűtőbe, mert különben nem fogunk tudni bánni a tésztával. Az idő leteltével elővesszük a tésztát, két buciba osztjuk, az elsőn dolgozni is kezdünk – a másik mehet vissza a hűtőbe. Amelyik maradt, azt a gyúrólapon kilapítjuk.

2.Aztán kinyújtjuk egy nagy körré.

3.A kört felosztjuk negyedekbe, majd minden negyedet három cikkre, így kapunk 12 háromszöget.

4.A háromszögekre kenünk a pestóból, vagy egyszerűen csak reszelt sajtot teszünk rájuk. A háromszögeket felcsavarjuk, a kifliket tepsire sorakoztatjuk, hűtőbe tesszük, és dolgozhatunk a másik bucival ugyanígy. Nagyon jót tesz a kifliknek, ha felcsavarva pihenhetnek a hűtőben legalább 2-3 órát, vagy akár egész éjszaka, sokkal szebben sülnek.

5.A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. A tepsire sorakoztatott kifliket kenjük le egy kevés tejjel elkevert tojással, amibe egy csipet sót is tettünk. Süssük a kifliket legalább 30 percig, de inkább tovább (ez sütőfüggő), a lényeg, hogy szép pirosak legyenek, ne halovány vérszegények.

További fázisfotókért kattints ide!