Mire figyelj a kánikulában, ha van kisállatod?

2016. július 12.
A nagy melegben a háziállatokat több veszély fenyegeti, mint azt az állattartók gondolnák. A leggyakoribb megbetegedések a hőguta, a gyomorrontás és a gyomorcsavarodás – hívja fel a felelős gazdák figyelmét Dr. Bánfi András állatorvos.


Pavlov úr szívesen, de óvatosan napozik

A nagy meleg a házi kedvenceket is megviseli, hiszen a kutyáknak, macskáknak nincsenek izzadság mirigyei, így hőháztartásuk a hideg padlóra fekvés és a lihegéssel elpárologtatott hűtésen alapszik. A nyári időszakban ezért fokozott odafigyelést igényelnek a kisállataink – mondta el Dr. Bánfi András állatorvos a Groupama Biztosító megkeresésére.

Hőguta és gyomorbajok a legjellemzőbb nyári kisállatbetegségek

„Állandó és visszatérő problémát okoz a kisállatoknál nyáron a hőguta. A közhiedelemmel ellentétben ehhez nem kell kifejezetten kánikula: már az átlagnál magasabb hőmérséklet, a magasabb páratartalom, valamint a direkt napsugárzás is egyaránt kiválthatja” – magyarázta el az állatorvos. Bezárt helyen, autóban gyakran válhatnak a hőguta áldozatává a kisállatok, erre különösen utazáskor kell odafigyelnie a gazdáknak. Amennyiben a kirándulás során az autóban hagyjuk a kutyát/macskát, ügyeljünk rá, hogy minden ablakot lehúzva hagyjuk hátra a benn maradt kedvencünket. „Számítsuk ki, hogy mennyi időt lesznek távol, hogy nem fordulhat-e a nap az árnyékban parkoló autóra idő közben” – figyelmeztet az állatorvos.

A nagy melegben az állatokra is jellemző az étvágytalanság: sokszor nem eszik meg a szokásos ételmennyiséget. Dr. Bánfi András azt javasolja, hogy amennyiben maradékot hagy az állat, akkor azt minden esetben vegye el előle a gazdája. Ez különösen fontos, mert a kint hagyott étel hamar erjedésnek, romlásnak indul, mely gyomor-bélhurutot, hányást és hasmenést okozhat.

Sok kisállat tulajdonos ad száraztápot kedvencének, amikről érdemes tudni, hogy azok minden esetben elvonják az állatok testéből a nedvességet. Sokat kell rá innia az állatnak, nyáron még az átlagnál is többet. Mindez persze nem baj, ha folyamatosan és nagy mennyiségben áll a rendelkezésére friss ivóvíz. Ugyanakkor számolni kell vele, hogy a megivott víz miatt a gyomorban megszívja magát az egyszerre behabzsolt száraztáp, és hirtelen megduzzad. „Nagy, vagy óriástestű kutyáknál ez veszélyes lehet, gyomorcsavarodást okozhat, ezért érdemes rászoktatni az ilyen kutyákat arra, hogy a tálban már eleve beáztatott formában kapják az eledelt.” – hívta fel a gazdik figyelmét a szakértő.