Tanzanite – A házassági évfordulók ékköve

2016. augusztus 22.
Ékszertervező bloggerünk, Koós Lili az egyik igen trendi és szimbolikus drágkövet mutatja be most nektek.

Tiffany Signature Tanzanite és gyémántgyűrű

Ez a rendkívül egyedi csillogású kis szépség a világ legritkább és legújabban felkapott drágakövei közé tartozik. Egyetlen egy helyen bányásszák a világon, Tanzániában egy mindössze 4 kilométeres szakaszon. Ez a viszonylag nemrégiben felfedezett drágakővet 1967-ben találta a Masai törzs egyik tagja. A szakértők előszőr zafírnak hitték, de a vizsgálatok alkalmával hamar kiderült, hogy kristály szerkezete öszetettebb a zafírnál, színe pedig sokkal egzotikusabb és csábítóbb.


Art deco jellegű gyémánt és tanzanite gyűrű fekete zománcal

A Tanzanite másik különlegessége, hogy csiszolatlan kristálya három különböző színben fénylik attól függően, hogy milyen irányból nézzük. Igy a kőcsiszolók eldönthetik, hogy melyik árnyalatot szeretnék kihozni a nyers drágakőből- a kékes lilát, a lilásan domináló kéket vagy akár a viola kék árnyalatát.


Nyaklánc párnacsiszolású Tanzanitta, gyémántokkal és fekete ródiummal

A drágakő világ sikerét a szintén világhírű Tiffany and Co. ékszerháznak köszönheti. A tanzanite felfedezésekor a cég vezetői rendkívül izgalmasnak találták különleges adottságai miatt, ezért a cég egyik szimbolikus drágakövének választották, majd egy hatalmas visszhangot kiváltó nemzetközi kampányt szerveztek a promotálására. A kő fantázianevét „Tanzanite”-et is a cég vezetője, Henry Platt adta a származási ország után. Platt víziójáról – miszerint ez a kő lesz a XX. század új drágakő szenzációja-, most már bátran állíthatjuk, hogy valóra vált.

Ez a csodás kék árnyalatú és rendkívül intenzív csillogású kő jelenleg az egyik leghatározóbb trendek közé tartozik és legtöbb csiszolási formában megtalálható.


Karkötő párna csiszolású Tanzanitokkal és gyémántokkal

Különlegessége, hogy december hónap születési köve és a 24. Házassági évfordulóra adott ajándék jelképe. Természetesen nincs kőbe vésve, hogy ki kell várnunk az ezüst lakodalom előtti évfordulót. Megértem, ha azonnal rabul ejt a szépségével…

Fotó: White & Black Ékszerbolt, tiffany.com