A cukkinitészta még véletlenül sem cukkiniból gyúrt, vagy cukkinival elkészített tésztát jelent: itt arról van szó, hogy maga a cukkini a tészta, azaz végre van egy finom, egészséges alternatívánk a tészta helyett, ha valaki esetleg még a tönkölyből készült vagy teljes kiőrlésű tésztákat is szeretné messziről elkerülni.
Ráadásul a cukkinitészta csodálatosan zöld, nagyon finom, egyetlen hátulütője az lehet, hogy a sok cukkiniből meglepően kevés tészta lesz a végére – és az biztos, hogy ha kipróbáljuk, még többet akarunk majd!
Fotó: Profimedia – Red Dot
Hozzávalók:
1 evőkanál extraszűz olíva olaj
1 vöröshagyma vékony szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma felaprítva
4 cukkini géppel vagy hámozóval előkészítve
1 és ½ csésze fűszeres paradicsommártás
1 és ¼ csésze friss mozzarella kisebb darabokban
Só és bors
¼ csésze friss bazsalikom
Elkészítés:
1. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, majd pirítsuk meg benne a hagymát 4-5 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymás és további 1 percig pirítsuk a hagymákat
2. A cukkinitésztát elkészíthetjük speciálisan erre a célra kialakított eszközzel (ilyennek) de tökéletesen megteszi, ha hámozóval esetleg reszelővel vékony szeleteket vágunk belőle. Adjuk hozzá a hagymákhoz, és puhítsuk meg 3-4 perc alatt
3. Adjuk hozzá a paradicsomszószt és kevergessük további 5 percig.
4. Fűszerezzünk sóval, borssal, végül pedig jöhetnek a mozarella darabkák is!
5. Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.