Ékszerek Éjszakája a hétvégén

2016. november 05.
A sikeres első év után 2016-ban már egy egész hétvégére a kortárs ékszerművészet fővárosává válik Budapest, hiszen ezúttal a fesztivál november 4-től 6-ig kínál programokat.

Ékszerek Éjszakája Budapest idén új központi helyszínen, a KÉK-ben (Kortárs Építészeti Központ) mutatja be a szervező csapat (Dés-Kertész Dóra, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kerékgyártó Szilvia, Stomfai Krisztina és Vékony Fanni) közös kiállítását, valamint a „Közelebb” című ékszerpályázatra beérkezett diák pályamunkák legjobbjait.

Az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezőinek célja, hogy a kortárs ékszert, mint műfajt egy szélesebb publikum is megismerje, megszülessen Magyarországon is egy fogékony, hozzáértő és tájékozott közönség, akik értik, magáévá teszik, képesek viselni is ezeket a (mű)tárgyakat és ezzel az ékszerművészet a magyar kulturális és művészeti életben is elfoglalhassa méltó helyét. A szervezők maguk is mind aktív ékszertervező művészek, a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) tagjai. Egyénileg is számos kiállítást szerveztek már az elmúlt években.

A központi kiállításhoz kapcsolódóan, idén is városszerte több mint harminc helyszínen, design boltokban (MONO), ékszer galériákban (Filter galéria, Wladis), coworking irodában (KÉK), műhelyekben, műtermekben (Kredenc, Alkot Hass, NoomArt) tekinthető meg a mintegy 50 kortárs ékszertervezők kiállítása.

A tervezők kiállításaikat különböző programokkal, workshopokkal, szakmai bemutatókkal, performanszokkal, kerekasztal beszélgetésekkel színesítik idén is. Magyarországon az aranyműves szakmának és az ötvösművészetnek komoly hagyományai vannak, jelenleg is több neves intézményben folyik a képzés. Az Ékszerek Éjszakája Budapest fontos eredménye, hogy 2016-ban a tavalyi három bemutatkozó intézményen túl (Budapesti Komplex SZC Kézművesipari Szakképző Iskola, Képző és Iparművészeti Szakközépiskola és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) a debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskola is csatlakozik a fesztiválhoz.

Idén külföldi alkotókkal is találkozhatunk. Az Eventuell Galériában kolumbiai és spanyol meghívott művészek mutatkoznak be a hazai közönségnek, a Sterling Galéria pedig igazi nemzetközi „nagyágyúk” alkotásaiból rendez kiállítást a Váncza Villában, mely a fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseményének ígérkezik. Érdekességnek számít majd egy gyűjtői kiállítás is a Három Hét Galériában, mely három magángyűjteményből mutatja be magyar tervezők alkotásait. Rendhagyó módon idén egy vidéki helyszín is csatlakozik a fesztiválhoz: a pécsi Ezüstláz Galériában helyi művészek alkotásaiból nyílik kiállítás a program keretén belül.

Infó: www.ekszerekejszakaja.com