Gyógyító gyömbéres zöldségleves

2016. december 08.
Vedd fel a harcot a téli megfázás ellen, és közben sajátítsd el a legfinomabb fegyvert a migrénnel és a mentruációs fájdalmakkal szemben! A gyömbér sokak szerint csodaszer – ezúttal pedig kipróbálhatod leves formájában is, bloggerünk, Füge Kata receptje alapján.

Mindenkinek megvannak a jól bevált módszerei a téli megfázás kezelésére – van aki bizonyos gógyszertári termékekre esküszik, mások fahéjat, esetleg fokhagymát kevernek össze mézzel, ha elkezd kaparni a torkuk. Egy forró leves nagyon jól tud esni ilyenkor, de ugyanúgy testet és lelket melengető vacsora egy hosszú, fázós nap végén. Próbáljátok ki az alábbi villámgyors zöldségelevest, amiben a főszereplő gyömbér amúgy bizonyítottan köhögés-, fejfájás- és gyulladáscsökkentő hatású.

Gyógyító gyömbéres zöldségleves

(2 főre)

2 ek olívaolaj
1 kis fej hagyma
3 közepes szál sárgarépa
2 közepes szál fehérrépa
4 gerezd fokhagyma
1 közepes krumpli
1 cm friss gyömbér
kis csokor petrezselyem
2 tk só
¼ húsleveskocka
fél tk egész bors
fél tk egész koriandermag

Az olajat egy közepes lábasban melegíteni kezdjük, majd rádobjuk a megtisztított és felnegyedelt hagymát.

Közben megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk a sárga- és fehérrépát, megtisztítjuk és 1 cm-es darabokra vágjuk a gyömbért, valamint megtisztítjuk de egészben hagyjuk a fokhagymát, majd mindezt folyamatosan a hagymához adjuk és kicsit átpirítjuk. Megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk a krumplit, hozzáadjuk a zöldségekhez, majd az egészet felöntjük 1,2 liter forrásban lévő vízzel.

A leveshez adjuk a sót, a kis darab leveskockát, a borsot és a koriandermagot, majd beletesszük a petrezselymet is. Lefedjük és kis lángon kb. 30 percig főzzük.

Ellenőrizzük, hogy a zöldségek megfelelően megpuhultak-e, majd tálalunk.