Nálatok mi kerül az asztalra karácsonykor? Megvannak a szokásos klasszikusok, vagy minden évben kipróbáltok valamilyen új, különleges fogást? A mézeskalács-halászlé-bejgli triumvirátus szinte mindenhol elkészül, de hal fronton érdemes lehet kísérletezni: nagyon látványos és egyszerű egy közepes, egész tengeri hal sütőben sütve, a belsejében fokhagymával, rozmaringgal és citromszeletekkel. Mellé próbáljátok ki ezt az isteni kuszkuszt – nagyjából fél óra alatt megvan, és igazi fénypontja lesz az ünnepi menünek.
Karácsonyi kuszkusz (2-4 főre)
fél bögre kuszkusz
¾ bögre forró víz
só
olívaolaj
1 nagy fej hagyma, vékony szeletekre vágva
1 tk garam masala
2 gerezd fokhagyma, felarítva
frissen őrölt bors
1 marék dió
1 marék mazsola
1 csokor menta, felaprítva
2 csokor petrezselyem, felaprítva
negyed gránátalma magjai
fél citrom leve
A kuszkuszt közepes tálba tesszük és leöntjük a forró vízzel. Sózzuk, hozzáöntünk 1 evőkanál olívaolajat, majd lefedjük, és 15 percre félretesszük.
A hagymát vékony csíkokra vágjuk, majd alacsony lángra tett serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon lassan párolni kezdjük. Sózzuk, hozzáadjuk a garam masalát. 10 perc után hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. További 10 percig pároljuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük.
A serpenyőt konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és néhány perc alatt megpirítjuk benne a diót. Amikor illatozni kezd, kivesszük, nagyob darabokra aprítjuk, és a hagymához adjuk.
A mazsolát egy bögrébe tesszük, és felöntjük forró vízzel. Néhány perc alatt megpuhul, ekkor leszűrjük. A keverőtálba tesszük a mentával és a petrezselyemmel együtt.
A megfőtt kuszkuszt is a keverőtálba szórjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megöntözzük 5-6 evőkanál olívaolajjal, rácsavarjuk a citrom levét és az egészet jól összekeverjük. Végül mentalevelekkel és a gránátalmával díszítjük.