Jó magyar szokás szerint a szilveszterre is bőséges ünnepi asztallal készülünk, pedig ilyenkor többnyire még alig hevertük ki a karácsonyi traktát. Nehéz, húsos ételek helyett idén próbálkozzunk inkább ezzel a vendégváróval: egyszerű, gyorsan elkészíthető mártogatós, olvadós kecskesajttal és fűszeres paradicsommal, amit lehetetlen abbhagyni.
Hozzávalók:
2 evőkanál olíva olaj
1 hagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma felaprítva
egy konzerv egész paradicsom
1 teáskanál oregánó
½ szárított teáskanál bazsalikom
2 evőkanál friss bazsalikom
só és bors
340 gramm kecskesajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és vajazzunk ki egy hőálló serpenyőt!
Egy közepes méretű fazékban hevítsünk olíva olajat, majd pirítsuk rajta üvegesre a hagymát 4-5 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk további 1-2 percig, míg illatos nem lesz.
Öntsük a fazékba a paradicsomot és közepes lángon forraljuk össze. Adjuk hozzá az oregánót és a szárított bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, és 10-15 perces rotyogás mellett hagyjuk összeérni az ízeket.
A kecskesajtot oszlassuk el a kivajazott serpenyő alján, egyenletes rétegben. Öntsük rá a paradicsomos szószból egy ¾ csészével.
Süssük 10-15 percig, majd melegen tálaljuk friss bazsalikommal és bagett-tel!