Egyszerű, de különleges karácsonyi kuszkusz

2016. december 15.
Kitaláltátok már a karácsonyi menüt? Ha van hely újdonságoknak, próbáljátok ki bloggerünk, Futureater fantasztikus gránátalmás kuszkuszsalátáját, ami tökéletes pulykasült, grillezett hal, vagy akár egy nagyszerű steak mellé.

Nálatok mi kerül az asztalra karácsonykor? Megvannak a szokásos klasszikusok, vagy minden évben kipróbáltok valamilyen új, különleges fogást? A mézeskalács-halászlé-bejgli triumvirátus szinte mindenhol elkészül, de hal fronton érdemes lehet kísérletezni: nagyon látványos és egyszerű egy közepes, egész tengeri hal sütőben sütve, a belsejében fokhagymával, rozmaringgal és citromszeletekkel. Mellé próbáljátok ki ezt az isteni kuszkuszt – nagyjából fél óra alatt megvan, és igazi fénypontja lesz az ünnepi menünek.

Karácsonyi kuszkusz (2-4 főre)

fél bögre kuszkusz
¾ bögre forró víz

olívaolaj
1 nagy fej hagyma, vékony szeletekre vágva
1 tk garam masala
2 gerezd fokhagyma, felarítva
frissen őrölt bors
1 marék dió
1 marék mazsola
1 csokor menta, felaprítva
2 csokor petrezselyem, felaprítva
negyed gránátalma magjai
fél citrom leve

A kuszkuszt közepes tálba tesszük és leöntjük a forró vízzel. Sózzuk, hozzáöntünk 1 evőkanál olívaolajat, majd lefedjük, és 15 percre félretesszük.

A hagymát vékony csíkokra vágjuk, majd alacsony lángra tett serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon lassan párolni kezdjük. Sózzuk, hozzáadjuk a garam masalát. 10 perc után hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. További 10 percig pároljuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük.

A serpenyőt konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és néhány perc alatt megpirítjuk benne a diót. Amikor illatozni kezd, kivesszük, nagyob darabokra aprítjuk, és a hagymához adjuk.

A mazsolát egy bögrébe tesszük, és felöntjük forró vízzel. Néhány perc alatt megpuhul, ekkor leszűrjük. A keverőtálba tesszük a mentával és a petrezselyemmel együtt.

A megfőtt kuszkuszt is a keverőtálba szórjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megöntözzük 5-6 evőkanál olívaolajjal, rácsavarjuk a citrom levét és az egészet jól összekeverjük. Végül mentalevelekkel és a gránátalmával díszítjük.