Norvég kakaós csiga

2017. január 26.
Bloggerünk, Füge Kata eheti receptjével megtöltheted a konyhádat a frissen sült kakaós csiga illatával – próbáld ki a speciális, Norvégiából importált finomságot!

Az átütő hideg hamar előhívta a norvégiai emlékeket, amelyek között a gasztronómiai jellegűek elég egyhangúak – lazac, lazac, krumpli, lazac, krumpli, esetleg egy kevés áfonya. Az ott elérhető tengeri halak persze csodás minőségűek voltak, a zöldségek és húsok mind választékban, mind minőségben jobbak Magyarországon. Talán péksüteményekben is jobbak vagyunk. Van viszont Norvégiában egy speciális sütemény, a bøller, amit nagyon megszerettem. Az eredeti recept egy lisztes csomag hátuljáról származik, aztán jópár alkalommal átalakítottam, mire a mostani, kelt kakaós csiga verzió kialakult. Próbáljátok ki, nagyon jól fog esni a zord januári hangulatban.

Norvég kakaós csiga

300 g liszt
50 g cukor
fél tk kardamom
fél tk fahéj
csipet só
fél csomag szárított élesztő
4 ek olaj
3 dl kézmeleg tej
fél bögre mazsola
3 ek kakaópor

A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a kardamommal, a fahéjjal, sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk az olajat és a kézmeleg tejet, majd jól összekeverjük. Két cm vastag tégalapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a kakaóporral és a mazsolával, majd a széles oldalától kezdve feltekerjük. A tekercset 8 egyenlő darabra vágjuk, majd a csigák végét alulra hajtva megformázzuk a sütiket. Konyharuhával letakarva hagyjuk 50 percig pihenni, majd 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.