Norvég kakaós csiga

2017. január 26. |

Bloggerünk, Füge Kata eheti receptjével megtöltheted a konyhádat a frissen sült kakaós csiga illatával – próbáld ki a speciális, Norvégiából importált finomságot!

Az átütő hideg hamar előhívta a norvégiai emlékeket, amelyek között a gasztronómiai jellegűek elég egyhangúak – lazac, lazac, krumpli, lazac, krumpli, esetleg egy kevés áfonya. Az ott elérhető tengeri halak persze csodás minőségűek voltak, a zöldségek és húsok mind választékban, mind minőségben jobbak Magyarországon. Talán péksüteményekben is jobbak vagyunk. Van viszont Norvégiában egy speciális sütemény, a bøller, amit nagyon megszerettem. Az eredeti recept egy lisztes csomag hátuljáról származik, aztán jópár alkalommal átalakítottam, mire a mostani, kelt kakaós csiga verzió kialakult. Próbáljátok ki, nagyon jól fog esni a zord januári hangulatban.

Norvég kakaós csiga

300 g liszt
50 g cukor
fél tk kardamom
fél tk fahéj
csipet só
fél csomag szárított élesztő
4 ek olaj
3 dl kézmeleg tej
fél bögre mazsola
3 ek kakaópor

A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a kardamommal, a fahéjjal, sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk az olajat és a kézmeleg tejet, majd jól összekeverjük. Két cm vastag tégalapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a kakaóporral és a mazsolával, majd a széles oldalától kezdve feltekerjük. A tekercset 8 egyenlő darabra vágjuk, majd a csigák végét alulra hajtva megformázzuk a sütiket. Konyharuhával letakarva hagyjuk 50 percig pihenni, majd 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Kreatív workshopok karácsony előtt dekor

Kreatív workshopok karácsony előtt