Ravioles de champignons et son bouillon de légumes – többek között ezt főzte nekünk Franciaország magyarországi nagykövetségének főszakácsa, Jérôme Szkuta. Július 14. a franciák nemzeti ünnepe, lapunk augusztusi száma épp ez előtt egy nappal jelenik meg. A ravioli receptjét itt olvashatod, az újságban pedig további finomságokkal, például a paradicsomos rombuszhalfilével vagy a francia almáspitével ismerkedhetsz meg.
(4 személyre) A zöldség alapléhez: 3 deka mogyoróhagyma, 2 fej vöröshagyma, 3 deka zellerszár, 3 deka zellergumó, 1 fej édeskömény, 1 szál póréhagyma, 3 szál sárgarépa, 2 fej paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 2 szál koriander, 10 szem borókabogyó, 15 egész bors, 2 gramm só, kevés kakukkfű. A ravioli tésztájához: 24 deka liszt, 1-2 evőkanál olívaolaj, 4 gramm só, 0,8 deci víz. A töltelékhez: 2 szem mogyoróhagyma, 30 deka gomba, kevés tárkony, só és bors. A díszítéshez néhány ehető virág
Kezdjük az alaplével: tegyük a megmosott zöldségeket egy nagy fazékba, engedjük fel 2 liter vízzel, és főzzük 2 órán át. A végén szűrjük le.
A tésztához tegyük az összes alapanyagot egy tálba, és addig gyúrjuk (kézzel vagy robotgéppel), amíg homogén állagú tésztát kapunk. Ezután meglisztezett felületen sodrófával vagy pedig tésztakészítővel nyújtsuk ki a tésztát, majd pohárral szaggassunk belőle köröket. Ezután már csak meg kell töltenünk őket.
A töltelékhez vágjuk apróra a hagymát és a gombát. Egy nagy serpenyőben, forró olajon, nagy lángon pirítsuk a hagymát 1 percig, majd adjuk hozzá a gombát is, és pirítsuk tovább még 3-4 percig. Tárkonnyal, sóval és borssal fűszerezzük. Ha elkészült, szűrjük le, hogy nedvesség ne maradjon a töltelékben.
Ezután tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket a tésztakarikák közepére. Hogy jobban tapadjon, egy vizes ecsettel nedvesítsük körbe, majd hajtsunk neki négy sarkot, így megkapjuk a fotón látható formát. Ha elkészült az összes ravioli, óvatosan tegyük őket forrásban lévő vízbe, és főzzük 3-4 percig.
Tálaláskor egy mélytányérba helyezzünk a kész raviolikból, merjünk alájuk forró zöldség alaplevet, végül tárkonnyal, kakukkfűvel és virágokkal díszítve tálaljuk.