Must have – Lantos Judit kerámiák

2017. november 08.

Szerintem arról nem igazán kell mesélnem, hogy a kerámia és porcelán kiegészítők ismét reneszánszukat élik, erről több ezer, gasztro hashtag, elképesztően guszta Instagram fotó tanúskodik. Arról viszont érdemes írnom, hogy itthon ki az a magyar kerámiaművész, akinek a kis tálkáiból bögréiből, kanalaiból és egyéb tárgyaiból mindenképp kell a konyhában tartani pár darabot!

Az Apacuka kerámiákról és Meixner Etelka (Ecce Home) gyönyörű munkáiról már írtam korábban, sőt vele szuper workshopokat is szoktam szervezni. Lantos Judit eddig még kimaradt a blogomról, pedig minden egyes WAMP-on megcsodálom a standját!

Judit több mint 25 éve készít kerámiákat, tálalóedényeket, lakberendezési és ajándék tárgyakat. Munkáira a finoman texturált felszínek, a speciális mázazások és a különleges felületi kezelések a jellemzőek. Folyamatosan kísérletezik az anyaggal, a mázzal, az újabb és újabb technikákkal.

Minden alkotása egyedi, kézzel készített darab, nincs két teljesen egyforma köztük. „Igyekszem hagyni, hogy érvényesülhessen az, ami eleve szép: a porcelán végtelen tisztasága, áttetszősége, nemes felülete, a fajansz csodás formálhatósága, színgazdagsága. Ezek az emberközeli, „anti-ipari” alkotások  új tulajdonosukat is jó érzéssel töltik el kis szabálytalanságaikkal, formai szabadságukkal.”

Én nagyon csípem Judit laza, humoros, szabálytalan stílusát.

Judit egyébként Szentendrén lakik és tevékenykedik, 2006-ban létrehozta a Szentendrei Keramikusok Egyesületét, és a társaság elnökeként közel húsz kollégájával együtt rendszeresen vesz részt kiállításokon, rendezvényeken.

Mióta a WAMP létezik, alig egy pár alkalmat hagyott csak ki. „Szinte mindegyiken ott vagyok, lassan hét éve. Ez azért fontos nekem, mert itt találkozom a vásárlókkal, itt egyből lecsapódik minden. Ha jót csináltam, ha nem… Nagyon fontos a visszajelzés. Nem csak a pozitív. A jó lendületet ad, de a negatív is jó mert segít a gyomlálásban, így tulajdonképpen az is lendületet ad.”

Még több csodás kerámia a galériában!

14 fotó megtekintése

Hogy aktuálisan hol találjátok meg Juditot, az a Facebook-oldalán kiderül!

PandArte