Skandináv vagy minimalista stílus?

2018. július 25.
Nektek melyik a szimpatikusabb? Egy skandináv stílusú lakásban éreznétek jobban magatokat, vagy inkább a minimalista design áll hozzátok közelebb? Bloggerünk, PandArte mindkét trendet bemutatja nektek!

Szeretem a természetes alapanyagú bútorokat, a fehér falakat, a világos tereket, a letisztult formákat és az egyszerű kiegészítőket. Viszont tetszenek a betonból és fémből készült tárgyak és dekorációs elemek is, ami pedig már a minimalista design jellemzője. A két stílus egyébként szerintem remekül kombinálható!

A skandináv stílus

A skandináv otthont a tágas, világos terek, és a nagy ablakok jellemzik. Persze akkor sem kell elkeseredni, ha nem bővelkedünk a négyzetméterekben, a kisebb kiegészítők beszerzésével is el lehet érni hasonló hatást. Ami viszont tényleg alap, azok a fehér, vagy nagyon világos falak, amik szintén tágítják a teret, csak úgy, mint a semleges színű nagyobb bútorok. Ha a kanapénk például csontszínű, vagy világosszürke, az nagyon stílusos tud lenni!

Tipp: Nagyon szép, 
amikor a fehér és a világos fa színe keveredik egymással!
Az eredmény letisztult és rendezett

Tipp: Nézzéztek milyen gyönyörű kanapékat találtam itt!
Annyi bohémságot simán megengedhetünk,
hogy színesek legyenek például a kanapé gombjai!

A skandináv stílus szereti a természetes, organikus anyagok használatát, a régebbi, vagy régebbinek tűnő új bútorokat, és nagyon kedveli a kandallókat, farakásokat is. A természetesség elérése miatt persze sok faanyagot használ, azokból is inkább a világosakat ( fenyő, nyír ) amitől otthonos lesz a hangulat! A látvány megnyugtató és rendezett, hiszen kevés a díszítés, letisztultak a formák, itt a szépség nem a fényűzésben, hanem az arányokban és a minőségi anyagok használatában mutatkozik meg. 

Tipp: A konyhánk is könnyen lehet ilyen stílusú, akár különböző színű székekkel is,
de arra figyeljünk, hogy stílusban, formában ugyanolyanok legyenek!

Szóval, ha szeretitek a természet közelségét és kerülitek a szélsőségeket, ha tetszenek a praktikusan berendezett terek, amik egyúttal barátságosak is, akkor a skandináv a jó választás! Ha viszont inkább az ipari alapanyagokat és a geometrikus formákat kedvelitek, a minimalista lesz a jobb irány a számotokra!

Minimalista sítlus

Ezt az irányzatot is a letisztult, egyszerű formák és vonalak jellemzik, csak sokkal sterilebb könyezetben. Sokszor nincsenek ívek, csak derékszögek és párhuzamok, vagyis inkább mértani formák. A díszítések nem igazán jellemzőek, ezért az anyagok kreatív felhasználásával játszanak inkább. Jellemző anyagai a beton, acél, króm, üveg, lakkozott műanyag és esetleg egy kis fa. Egy minimalista lakás az önfegyelem otthona, ahol nincs hely a szétszórtságnak. 

Tipp: Ezeket a bútorokat mind a KIKA-ban találtam!

A minimalista lakás eléggé térigényes, és sok fényt is igényel. Éppen ezért nem gond, ha a falak nem csak fehérek, simán előfordulhat például, hogy egy-két falfelületet betonnal vonnak be, vagy sötétre festenek, valamilyen kis textúrával megspékelve. Kevés a kiegészítő tárgy, mint a szőnyeg, képek, növények, fotók, amik meghittebb hangulatot tudnak teremteni. A bútorok számát sem viszik túlzásba, és azokat is nagyon szimmetrikusan kell elhelyezni.

Ez a fajta harmónia sok embernek steril, nem mindenki érzi jól magát benne, például nem túl sok családnak van ilyen otthona, hiszen a színek, emlékek, vagy a gyerkőcök játékai előbb-utóbb megtörik ezt a fajta minimalizmust.

Tipp: Nagyon jó kisebb bútorokat találtam ilyen stílusban itt! 

Inkább azoknak ajánlott, akik a mindennapok zaja után olyan otthonra vágynak, ahol minden tökéletes, a színek semlegesek, nincsenek felesleges impulzusok és zsúfoltság, csak nyugalom és lehetőség a belső béke megteremtésére. 

PandArte