Allergénmentes otthon 5 lépésben

2019. április 13.
Beindult az allergiaszezon, elkezdődött a tüsszögés és szemdörzsölés. Tippjeinkkel segítünk, hogy legalább az otthonunk legyen allergénmentes övezet.

Ha azon szerencsétlenek közé tartozunk, akiknél beindul a tüsszögés, ahogy az első virágok megjelennek a bokrokon tavasszal, nem árt bevezetni néhány allergénmentesítő lépést az otthonunkban, hogy legalább a négy fal között csillapodjanak valamelyeset a kellemetlen tünetek.

Tartsd tisztán a levegőt
A levegőben szálló virágpor kiszűrésére remek módszer a légtisztító berendezés. Ez nem csak a pollenallergiásoknak segíthet, de azoknak a szőrallergiásoknak is, akik valamiért kénytelenek együtt élni a tüneteket kiváltó háziállattal. Fontos, hogy nagy teljesítményű, HEPA szűrővel ellátott készüléket válasszunk. Azok számára sem haszontalan a készülék, akik nem allergiások, hiszen az utcáról beáramló szálló por és egyéb részecskék az egészséges emberek légutaira sincsenek éppen kedvező hatással.

Mikroszálas törlőkendők
A pamut vagy papír törlőkkel szemben a mikroszálas kendők csapdába ejtik az allergén anyagokat, így azok nem tudnak visszakerülni a levegőbe. Felmosófejként, kisebb méretű portörlőként is beszerezhetők. Szinte bármilyen felületetet takaríthatunk vele, bútoroktól a padlóig. Ráadásul újrahasznosíthatók. Egyszerűen kimoshatók mosógépben, és már törölgethetünk is velük újra. Allergiaszezonban pedig nem árt minden nap áttörölni a nagyobb felületeket, felmosni a padlót, hogy megszabaduljunk a tüneteket kiváltó allregénektől.


Gyakori porszívózás
Ahogy a rendszeres portörlés, a gyakori porszívózás is fontos az allergénmentes otthon fenntartásához. A porszívózás a padlóról, bútorkárpitból takarítja el a polleneket, port. Ne hagyjuk ki az ablakközöket és a szekrények alját sem. Porszívóból is érdemes HEPA szűrős készüléket választani a nagyobb hatékonyság érdekében.

Minden reggel ágyazás
Védelem nélkül a matracok, ágynemű és párna a poratkák paradicsomává válhatnak. Ne legyünk lusták beágyazni minden reggel felkelés után, takarjuk le egy pléddel vagy valamilyen dekoratív ágytakaróval a fekhelyünket nappalra. Így nemcsak a poratkától, bogaraktól, hanem kintről érkező allergénektől is megóvhatjuk az ágyunkat. Ezzel megelőzhetjük, hogy éjszaka súlyosbodjanak az allergiás tüneteink.

Alacsonyabb páratartalom
A magas páratartalom általában tönkreteszi a frizurát, ráadásul imádja a penész és a poratka is. Ha az otthonunk átlagos páratartalma ötven százalék fölé emelkedik, jelentősen megnő az allergének koncentrációja a helyiségekben. Ha beszerzünk egy páratartalom mérő eszközt, folyamatosan ellenőrizhetjük a helyiségek levegőjét, és ha szükséges, csatarendbe állíthatunk egy páramentesítő készüléket.

Fotó: Unsplash