Felkészülni: indul az allergiaszezon!

2019. március 12.
Ahogy a madarak kezdenek csicseregni és rügyezni a fák, úgy kezdődik a tüsszögés és szemviszketés a pollenallergiásoknak. A tünetek pedig estére lesznek igazán durvák.

Nem téved, aki úgy érzi, hogy ha egy nap több időt tölt a szabadban, este sokkal kegyetlenebbek a tünetek. Folyik az orr, viszket a szájpadlás, a fül, vörösödik a szem, hatványozottan jelentkezhet minden olyan kellemetlenség, ami az allergiával jár. “Ez azért van, mert a virágpor, ami kiváltja az allergiás reakciót, a szabadban tapad a ruhánkra, bőrünkre, hajunkra, és visszük magunkkal a lakásba” – magyarázza Dr. David Erstein allergológus-immunológus szakorvos. Erősen javallott tehát rögtön hazaérkezés után az átöltözés, a lefekvés előtti zuhanyzás, hajmosás.


Bár a pollenkoncentráció reggel magasabb a levegőben, mégsem megoldás, ha csak a késő délutáni, esti órákban megyünk ki. Az egyre melegebb levegő ugyanis felfelé áramlik, így a nap folyamán felfelé hajtja a légkörben a virágport is, az esti órákra folyamatosan csökkenő hőmérsékletnél viszont lefelé szállnak ismét, így nem lehet megúszni a találkozást.

Az otthonunkban előforduló allergének egész évben gyötörhetik az arra érzékenyeket. A poratkák és az állatszőr is rengeteg ember életét keseríti meg. “Bármennyire is törekszünk, a poratkáktól teljesen sosem szabadulhatunk, és van olyan helyzet, hogy az állatszőrből eredő allergének mennyiségét is csak csökkenteni tudjuk” – mondja az allergológus. Egyúttal javasolja, hogy a hálószobában ne legyen szőnyeg, tollpárna helyett szintetikus, mosható változatot használjunk, az ágyneműt pedig hetente húzzuk át. A HEPA filteres légtisztító berendezések is sokat javíthatnak az atkahelyzeten és így az allergiás tüneteken.

Ha évek óta tartó, erős tüneteink vannak, nem árt konzultálni allergológus szakorvossal, aki segíthet a leghatékonyabb és legjobb kezelés kiválasztásában, hiszen évről-évre újabb módszerek válnak elérhetővé a betegek számára. Egyre enyhébb mellékhatású gyógyszerekkel mérsékelhetjük a tüneteket, illetve immunterápiát is választhatunk, amely segít megerősíteni szervezetünk tűrőképességét a az allergiás tünetek kiváltójával szemben.

Fotók: Unsplash