30 éves a Gyermekjogi Egyezmény

2019. november 20.
Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF készített jelentést a Gyermekjogi Egyezmény megkötésének harmincadik évfordulójára. A tanulmányból kiderül, hogy az elmúlt három évtizedben jelentősen javult a gyermekek helyzete a világban, azonban a legszegényebb, legsebezhetőbb helyzetben lévő gyerekek jogai még mindig nem érvényesülnek kellőképpen.

Sokat javult a helyzet az oktatásban

A jelentés az eredmények között sorolja fel, hogy az öt év alatti gyerekek halandósági rátája 60 százalékkal csökkent. Azon általános iskoláskorú gyermekek száma, akik nem részesülnek oktatásban, 18 százalékról 8 százalékra csökkent. Emellett a Gyermekjogi Egyezmény főbb passzusai (egyenlő bánásmódhoz való jog, az élethez, életben maradáshoz és fejlődéshez való jog, védelemhez való jog) számos törvény és rendelkezés bevezetését ösztönözték az évek során a világ országaiban.


A szegény országokban van tennivaló bőven
Nem ennyire pozitív azonban a kép minden területen. Az alacsony- és közepes bevételű országok legszegényebb háztartásaiban nevelkedő gyerekek kétszer nagyobb arányban halnak meg megelőzhető okokból öt éves koruk előtt, mint a gazdag országok háztartásaiban élő gyerekek. A szubszaharai régió legszegényebb országaiban élő gyerekek mindössze fele kapott kanyaró elleni oltást. Csak összehasonlításképpen: a világ gazdagabb országaiban ez az arány 85 százalékos. Különösen lesújtó az a tény, hogy a gyermekházasságok száma ugyan folyamatosan csökken, a legszegényebb országokban élő kiskorú lányokat a kiházasítás veszélye napjainkban jobban fenyegeti, mint 1989-ben.

A legnagyobb veszélyek
A jelentés szerint harminc év után is a szegénység, a diszkrimináció és a fegyveres konfliktusok jelentik a legnagyobb veszélyt a gyerekekre. Számolni kell a környezetvédelmi problémákkal is. A klímaváltozás negatív hatásai extrém időjárási körülményeket okoznak, valamint csökkentik a víz- és élelembiztonságot. Bár több gyermeket oltanak be, mint a történelem során valaha, a vakcináció ütemének lassulása azzal fenyeget, hogy korábban legyőzöttnek gondolt betegségek is visszatérhetnek. Gondoljunk csak a kanyaróvírusra. Közel 350 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak 2018-ban, ami a 2017-es szám több mint kétszerese. Kihívásokkal küzd az oktatás is, hiszen sok gyerek egyáltalán nem jut el iskolába, azok pedig, akik részesülnek oktatásban, nem minden esetben képesek elsajátítani a napjaink elvárásainak megfelelő tudást.

Az Egyezmény a nagyszerű múltja és a jövőbeli lehetőségei közötti útelágazódáshoz érkezett. A mi felelősségünk, hogy ismét elkötelezettséget és felelősséget vállaljunk, valamint meghatározó lépéseket tegyünk. Át kell engednünk a kezdeményezést a fiataloknak, akik hangosabban hallatják a hangjukat a jogaikkal kapcsolatban, mint valaha. Lépnünk kell – okosan és kreatívan – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Programok a Gyermekek Világnapján

Az UNICEF Magyarország is részt vesz a világszervezet kampányában. November 20-án kék fénybe öltözik a Lánchíd és több más ikonikus épület szerte az országban, az élet számos területén pedig fiatalok veszik át az irányítást a felnőttektől.


A belvárosi Akvárium Klubban tartott Gyermekek Világnapja rendezvényen pedig a szakértők mellett Fiatal Nagykövetek is hallatják a hangjukat olyan témákban, mint például a gyermekbarát városok ismérvei, az online bántalmazás, vagy a klímaváltozás hatása a jövőjükre. Az esemény 19 előadása és háttérbeszélgetése rengeteg választ ad a gyermekekről az érdeklődőknek. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


Az esemény linkjét itt találod: https://www.facebook.com/events/406602333573404/