Miért okoz fejfájást a kedvenc fejpántunk?

2019. december 10.
Idén nagy visszatérő a divatban a fejpánt, ami nem csoda, hihetetlenül fel tud dobni bármilyen öltözéket. Ám a fejpántokkal együtt visszatért más is, amit lehet, hogy nem is kapcsolunk össze viselésükkel. Ez pedig a fejfájás.

Régi mondás, ám mindig igaznak bizonyul: a szépségért szenvedni kell. A fejpánt hihetetlenül stílusos viselet, ám a fejfájás két típusával is összefüggésbe hozható: a tenziós fejfájás és a migrénes rohamok kiváltója is lehet.


Ennek hátterében Dr. Molly Rossknecht neurológus magyarázata szerint az allodínia áll: ilyenkor olyan ingerek váltanak ki fájdalmat, melyek normál esetben nem okoznak ilyet, ám a bőr folyamatos, ugyanazon a helyen történő stimulusa az idegvégződések huzamos ideig tartó ingerlése miatt fájdalomhoz vezet. A fejpánt (sőt, a kalapok is!) pedig, ha egy picit szorosabb a kelleténél,  a fül mögötti szorítással okoz fejfájást.

“Ha egy fejpánt túl szoros a hajvonal mentén, húzza a fejbőrt vagy a homlok bőrét, több órán át tartó tenziós fejfájás alakulhat ki” – figyelmezetet a neurológus. A tenziós fejfájásnál – amely akár nyakfájással is párosulhat – a homloknál történő irritáció a legnagyobb kiváltó ok.

Ha nem szeretnénk lemondani a fejpántokról, akkor válasszunk inkább olyan változatokat, melyek nem szorítják erősen a fejünket. A textilből készült változatok nagy valószínűséggel nem okoznak panaszokat, és praktikus, ha olyat választunk, aminek a lazaságát a hajunk alatt, a tarkónál szabályozhatjuk. Amit viszont jobb elkerülni, az a fogazott, fejbőrbe szántó fejpánt. Ami még segíthet, hogy elkerüljük a fejfájás kialakulását, ha nem viseljük egész nap. És ha kényelmetlenséget tapasztalunk, inkább vegyük ki a hajunkból, mert nagy valószínűséggel délutánra már a fájdalomcsillapító után kutathatunk a táskánkban.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash