Különleges alkotások üvegből

2020. szeptember 02.
Kovács Petra üvegékszereivel és különleges alkotásaival szeretné közelebb vinni az embereket a természethez, és megmutatni nekik, mennyire csodás világ vesz minket körül. Kedvence a tiffany technika, amit elképesztően sokoldalúan használ – bloggerünk, PandArte készített interjút az alkotóval.

Petra 2009-ben végezett üvegművesként a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, ismertebb nevén a Kisképzőben. Mindig is lenyűgözték a katedrálisok gyönyörű ablakai, teljesen beleszeretett a tiffany-technikába így nem volt kérdés, hogy a vizsgamunkája ilyen módon készüljön. Ha lehet ilyet mondani, ennél a technikánál jobban már csak a természetet szereti! Jelenleg egy erdő mellett él a párjával és két kutyával.

„Rengeteg energiával tölt fel a patak csobogása, a fák suhogása. Szívügyem a természet- és állatvédelem, ami a márkát is jellemzi. Boldogan kijelenthetem, hogy 2020 tavaszától már csak az üvegnek élek és főállású üvegművesként dolgozom.”

Miket készítesz pontosan?

Egyedi tervezésű üvegékszereket készítek, megmutatva az anyag sokoldalúságát. Lenyűgöző anyag, rengetegféleképp variálható, alakítható. Az embereknek elsősorban a színes, díszes lámpák ugranak be a tiffanyról. A munkáimmal szeretnék ezen változtatni, mert rengeteg mindent ki lehet hozni ebből a technikából.

Sokszor dolgozom üvegtörmelékből – a zero waste elvet követve. Igyekszem mindent felhasználni. Rendszeresen gyűjtöm is a különböző törmelékeket innen-onnan. A technika különleges adottsága, hogy megőrizhető egy-egy „emlék” két üveglap között. Ez a metódus lehetővé teszi életünk apró csodáinak emlékbe öntését. Ilyenkor egy levelet, virágot, szirmot helyezek az ékszerbe, ami sokat jelent számunkra.

kor1.jpg

uveg_design_1.jpg

A TinYTrIP alap koncepciója, hogy közelebb hozzam az embereket a természethez, és lássák azt a csodát, amit én. Mert itt van az orrunk előtt, csak észre kell vennünk, le kell lassítanunk, és kinyitni a szemünket, nyitottnak lenni a természet csodáira.

Ezt a nyugalmat tükrözi a FAUN kollekció, ahol kis virágok vannak üvegbe zárva – így segítik át az ékszerek tulajdonosaikat a hétköznapokon egy fenntarthatóbb jövőt jelképezve. Szoros kapcsolatunk van a növényekkel, amit hajlamosak vagyunk ebben a nagy rohanásban elfeledni. Törekednünk kell a fenntarthatóbb, környezettudatosabb jövő megvalósítására. A kis levélke a két üveg közt egy emlékeztető, hogy milyen varázslatos hely a Föld ahol élünk.

Készítek még floráriumokat, terráriumokat, függőket, fali díszeket növényekkel és állatformákkal egyaránt. Nagyon sok helyről kapok préselt virágokat, leveleket, így nagy választékban vannak fali képeim is. Rendelésre többször készítettem már színes, klasszikusabb tiffany lámpákat is.

A nagy szerelemprojekt pedig az üvegtrófea, amit Bencével (Ecohunt) kezdtünk el 2019-ben, mert így is lehet tisztelegni az állatok előtt, és szeretnénk, ha az emberek ezt részesítenék előnyben. Az üvegtrófea önmagában is különleges és dekoratív eleme egy otthonnak, azonnal odavonzza a tekintetet, és még funkciója is van mint fali lámpa.

 

Hogyan jött az ötlet, és mik voltak az első lépések?

Már a szakközép alatt is folyamatosan kísérletezgettem ékszerek terén, rogyasztottam, festettem, homokfújtam és gravíroztam. A csiszolás sose volt nagy kedvencem, talán a sormintáknál vesztettem el az érdeklődésem. A festést viszont nagyon szerettem, illetve a homokfúvást is.

Először az ékszereim is ezeken az alapokon indultak. Még 2010 körül létrehoztam egy hobbioldalt a Facebookon ahova töltögettem fel a medáljaim, ezek festett, égetett darabok voltak, főként magyar motívumokkal, mint a matyóminták. Azóta letöröltem az oldalt, amit így utólag bánok is kicsit, mert jó lenne néha visszanézni a régebbi munkáimat.

Állatos formákkal már akkor is kísérleteztem, de leginkább homokfújással, illetve a növénymotívum már akkor is volt minden munkámon.

Azóta mik változtak, mik voltak a fejlődési mérföldkövek?

Nagyon sokat fejlődtem a kivitelezésben és tervezésben is. Bár a türelmemen még van mit fejleszteni, mégis egyre összeszedettebb vagyok egy-egy új ötlet megvalósításánál. Rengeteg ötletem van. és a listám egyre csak bővül, de igyekszem mindig egy adott kollekcióra fókuszálni. Ami persze szépen hangzik, de nem mindig sikerül. Állandóan tele van a fejem újabb és újabb lehetőségekkel.

Hatalmas sikerélmény volt számomra a már említett üvegtrófea-projekt. Nem véletlen, hogy jegesmedvével kezdtük, ugyanis nagyon közel állnak hozzám. Számomra ez az állat szimbolizálja a klímaváltozás negatív hatását a Földre. Fontos szimbóluma a márkámnak is, így az első trófea se lehetett más. Ez valóban a szívügyem, ezért is döntöttem úgy a Tinytrip megalapításánál, hogy a bevétel bizonyos százalékával támogatom a WWF-et.

2019 októberében volt egy kiállításom, a Save The Wildlife, ami a klímavátozásra reflektált. Rengeteg munkám volt benne, de nagyon büszke vagyok, hogy sikerült összehozni, és egy csodás munkát tudhatok magam mögött. Azóta is a márka egyik nagy büszkesége ez a kollekció.

67422857_2317706634985225_3896831034615922688_o.jpg

uveg_design_2.jpg

Kollekciókban gondolkozol?

Igyekszem kollekciókba építeni a különböző típusú ékszereket, de vannak különálló darabok is, amik gyakran spontán születnek a műhelyben. Szinte minden kollekcióm állandó és folyamatosan bővül, például a BEKIND az állat figurás, amihez időnként készítek új rókát, cicát vagy ami épp jön. Az OCEAN kollekciónál, ahogy a nevében is benne van, vízben élő állatokat formálok meg, a FAUN-nál pedig növényeket, virágszirmokat zárok üvegbe. Van még a CLEAN, ami áttetsző, víztiszta üvegből készül, ennek 90%-a üvegtörmelékből készül, ami nálam is megmarad nagyobb munkákból, illetve sok helyről kapok is olyan üveget, amit mások már kidobnának, de én felhasználom.

Természetesen megesik, hogy jön egy ötlet, nem bírok magammal, és így elkészítek egy teljesen új darabot, amihez nem tartozik kollekció. Igyekszem folyamatosan újítani. Illetve gravírozott ékszereket is készítek, sokszor rendelésre vagy együttműködés révén.

uveg_design_3.jpg

Mi a különlegessége a Save the wildlife kollekciónak?

Már 2018-ban meg volt az alapötlet, lényegében az egész márkám arról szól, hogy felhívjam az emberek figyelmét a Föld csodás élőlényeire. A Save The Wildlife a klímaváltozás negatív hatásait mutatja be. Kiválasztottam 10 veszélyeztetett állatfajt, majd megformáltam őket üvegből. Ezután jöttek a modellek, talán ez volt a legnehezebb része, ugyanis olyan lányokra volt szükségem, akik passzolnak a kiválasztott állathoz. Hónapokig kerestem a hasonlóságokat, de szerencsére nagyon jó csapatot sikerült összehozni. Igyekeztem minél változatosabb kollekciót alkotni a fajok terén, ezért van szárazföldi és vízi állat is a szériában.

Ezek a nyakláncok nem csupán kiegészítők. Fontos üzenetet hordoznak. Minden nap egy szörnyű katasztrófáról olvashatunk a Földön, de sokunk mégsem foglalkozik az ügy fontosságával. Fontosnak tartottam, hogy egy erőteljes fotósorozattal mutassuk be, mit élnek át ezek az állatok. Pallag Evelin sminkes/maszkmester segítségével félelmetes alkotások születtek.

Úgy gondoltam, hogy az embereket jobban megérinti, ha a saját bőrükön látják a tetteik következményeit. Sokan nem foglalkoznak kellőképpen az állatvilágunkkal, de ha embertársainkról van szó, megváltozik a véleményük, pedig nincs nagy különbség.

Egy kiállítás keretében mutattuk be a kollekciót, aminek a helyszíne egy kávézó volt, szerettem volna, ha minél több ember találkozik a képekkel a hétköznapok során is. Ott, ahol nem számítanak rá, például a reggeli kávé mellett, mert a probléma is jelen van folyamatosan az életünkben, ha akarjuk, ha nem. Amikor belekezdtem a tervezésbe, nem gondoltam volna, hogy ennyire aktuális lesz, hiszen 2019-ben hatalmas tüzek pusztítottak erdőket, állatokat egyaránt.

Négy fő fenyegetésre próbáltam felhívni a figyelmet, orvvadászat, erdőtüzek, globális felmelegedés és a műanyagszennyezés, ezekhez mérten választottam ki az állatokat is. Nagyon fontos számomra ez a kampány.

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/tinytripglassart/
Instagram-oldal: https://www.instagram.com/tinytrip_glassart/

uveg_design_4.jpg

Most pontosan mik kaphatóak nálad és hol?

Minden új ékszerem, kollekcióm Pesten a WonderLabben, illetve az újrahasznosított darabok az Upsz upcycle shopban megtalálhatóak. Pécsett a FAUN kollekció és a lakás dekorjaim, faldíszek, lámpák a Monokróm Design Store-ban tekinthetők meg, illetve a BEKIND és CLEAN kollekció a DesignPatikában. Szegeden jelenleg a FAUN és CLEAN kollekciót lehet megtalálni a HYPE design store-ban. Illetve az újonnan nyíló Nunoca Shopba is érkeztek új mini FAUN nyakláncok Noszvajra.

PandArte

Olvass tovább!