Hova fussunk a lakásban, ha földrengést érzünk?

2023. február 16.
Mi a teendő, ha azt érezzük, remeg alattunk a föld? A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tanácsai alapján a következőket kell betartanunk.
A legfontosabb, hogy ne fussunk ki az épületből, amíg tart a rengés.

Az iskolában aligha tanuljuk, mi a teendő földrengés esetén, pedig akár az életünket is megóvhatjuk, ha éles helyzetben beugranak a következő utasítások. 

A legfontosabb: ne rohanjunk ki az épületből

A Katasztrófavédelem szerint a legfontosabb tanács, amit sokan nem tartanak be, hogy nem szabad kifelé futni az épületből addig, amíg tart a földrengés. Ugyanis ilyenkor történik a legtöbb baleset, út közben ránk dőlhet a vakolat, a kémény, az üvegcserép vagy bármi nagyobb berendezési tárgy. 

Keressünk inkább a lakáson belül menedéket

E helyett inkább a lakáson belül kell megtalálnunk a biztonságosabb pontokat. Melyek ezek? Az ajtókeret, a szoba sarka vagy az asztal alatti terület a legbiztonságosabb földrengés esetén. Szakemberek szerint a legbiztonságosabb, ha nem a konyhában vagy a könyvespolcok, illetve ablaküvegek közelében találunk menedéket, mert az üveg betörhet, a könyvespolc ránk dőlhet, a konyhában pedig sok gép és éles tárgy ránk eshet. 

Soha ne telefonáljunk, kapcsoljunk villanyt vagy gyújtsunk gyertyát

A hatóságok kifejezetten azt kérik, hogy földrengéskor fölöslegesen ne használjuk a telefonjainkat – kivéve ha életveszélyben vagyunk. Mert ilyenkor a hatóságoknak van szükségük a szabad vonalakra, minél többen telefonálunk ilyenkor, annál nehezebb dolguk lesz. 

Ugyancsak veszélyes, ha megpróbáljuk a földrengés közben felkapcsolni a villanyt vagy gyufával, öngyújtóval világítani. 

Forrás: katasztrofavedelem.hu, Maszol