Ezeken a helyeken csíphetjük el a cseresznyefa-virágzást Magyarországon

2023. április 05.
Nem kell elutaznunk Japánba ahhoz, hogy a virágzó cseresznyefákban gyönyörködhessünk. Megmutatjuk, hová lehet ellátogatni ahhoz, hogy megcsodálhassuk az itthoni tavasz szépségeit.
Nem kell Japánig utazni ahhoz, hogy virágzó cseresznyefákat lássunk!

A végtelennek tűnő hűvös tél után végre itt a jó idő, ezzel párhuzamosan pedig újjáéled a természet is. Ilyenkor a legalkalmasabb megcsodálni a virágba boruló fákat, gyönyörködni a hétköznapi csodákban.

Ha cseresznyefa-virágzás, akkor automatikusan Japánra gondolunk, azonban hasonló élményekért nem szükséges olyan messzire utaznunk. Ezért összegyűjtöttünk néhány hazai helyet, amelyeket érdemes meglátogatni, hogyha lenyűgöz minket a rózsaszín felhőben úszó táj.

Mikor van a cseresznyefa-virágzás időszaka?

Általában március elején kezdődik a virágzás, és egészen májusig tart. Érdemes szem előtt tartani, hogy ez az intervallum nem kőbevésett, ezért az időjárás és különféle természeti adottságok miatt a fák virágzásának időszaka helyszínenként változhat.

Budapest

A fővárosban több helyet is találunk, ahol az illatos cseresznyefák mellett sétálgathatunk. Ilyen például a Tóth Árpád sétány. Pár perc sétára a Halászbástyától egy csendes utcácska fogad minket, festői kilátással a városra, és természetesen kivirágzott cseresznyefák övezik utunk.

A kivirágzott Tóth Árpád sétányon kár lenne fotózás nélkül végigsétálni.

A kivirágzott Tóth Árpád sétányon kár lenne fotózás nélkül végigsétálni

A Gellért-hegy gazdag élővilága sokszínű tavasszal, éppen ezért ide is jöhetünk, hogyha cseresznyefákban szeretnénk gyönyörködni. A lábaink előtt elterülő város panorámája fokozza az élményt.

Kivirágzott ágak keretezik a Szabadság hidat.

Kivirágzott ágak keretezik a Szabadság hidat

Néhány helyen hagyomány megünnepelni a cseresznyefa-virágzást. Ilyen például az ELTE Füvészkert, ahol a látogatók a japán szokásokhoz hasonlóan piknikezhetnek a fűben és gyönyörködhetnek a virágzásban. A rendezvény során egyéb japán hagyományos szokások is megismerhetők.

képaláírás: ELTE Füvészkert és a japán hagyományőrzés

Nagykörű

Szolnoktól nem messze található Nagykörű, ahol érdemes végigsétálni a fák által övezett sétányon. A cseresznyevirágzás ünnepe az egyik legszebb és legfontosabb esemény Nagykörűben.

Szeged

Szegedet a „napfény városaként” tartják számon, mert Magyarország területét itt éri a legtöbb napsütés, évente 2050–2100 óra körüli napfénynek örvendhetnek a helyiek. Tavasszal ezt fokozza a színes virágok és lombkoronák kavalkádja.

Remek szögből megörökített szegedi városháza.

Remek szögből megörökített szegedi városháza

Pécs

Szokatlan helyeken is lehet találkozni mesébe illő sétányokkal. A pécsi köztemetőben számos híres személyiség nyugszik, de tavasszal mégis nagyobb népszerűségnek örvend a japán cseresznyefasor.

Lélegzetelállítóan fest a pécsi köztemető tavasszal.

Lélegzetelállítóan fest a pécsi köztemető tavasszal

Sárospatak

Sárospatak a Bodrog völgyében fekszik. Minden év áprilisában a görög katolikus templom előtti cseresznyefák virágba borulnak. Sokan szívesen ülnek le a közeli padokra, hogy onnan élvezzék az egyedi látványt.

Gyöngyöstarján

Jó hírünk van azok számára is, akik nem kedvelnek a természetben sétálni. Gyöngyöstarján híres cseresznyefái autóból is megtekinthetők. A hely még a Volán utasainak is kedvez a nem mindennapi útvonallal. Ha lehetőségünk van rá, érdemes lassan végighajtani az úton, hogy teljesen kiélvezhessük a hely szépségét.

Szerző: Balogh Sarolta gyakornok, Fotó: Getty Images, Instagram