Földrajzi kvíz: valóban léteznek a magyar városok, vagy csak kitalált településnév?

2024. szeptember 02.
Tény, hogy Magyarországon rengeteg egészen különös nevű település található. De vajon meg tudjuk mondani, hogy a város (vagy falu) tényleg létezik, vagy csak kitalált névvel van dolgunk? Hány jó válaszunk lesz a földrajzi kvízen?
Földrajz kvíz magyar város
  • Roppant szórakoztató a földrajzi kvíz, melyben azt kell eldöntenünk, a településnév valóban létező várost, falut jelöl, vagy csak fiktív település.
  • Hány jó válaszunk lesz az eddigi legszórakoztatóbb földrajzi kvízen?
  • Sikerül eldöntenünk a településnevekről a földrajzi kvízben, vajon valódi várost jelölnek?

Egészen különös településnevekből nincs hiány Magyarországon. Viszont számos szólásunkban, filmben, rajzfilmben találhatók olyan fiktív városnevek, melyek valódinak hangzanak. A földrajzi kvízben el tudjuk dönteni, vajon valódi vagy fiktív települések nevét rejti a kérdés?

Magyar városok vicces névvel

Mindenki tud legalább egy olyan furcsa nevű települést mondani Magyarországról, ami mellett elhaladt valamikor. Néhány a legkülönösebb vagy legviccesebb nevű magyar városok, falvak közül:

  1. Bugyi – Pest megyében található település, amely nevét valószínűleg a középkori Bug (Buga) személynévből kapta, és nem a fehérneműre utal. Mégis ez a településnév ugrik be a legtöbb embernek, ha arról van szó, hogy vicces városnevet mondjon.
  2. Büdöskút – Vas megyében egy apró településrész, amely egykoron egy erős szagú kénes forrásról kapta a nevét.
  3. Csököly – Somogy megyében található, és valószínűleg egy régi magyar személynévből származik, de hangzása miatt szokatlanul cseng.
  4. Fityeház – Zala megyében található kis település, amely neve sokak számára szokatlanul cseng. A fityiszre is asszociálhatunk róla, ami még viccesebbé teszi a városnevet.
  5. Zsáka – Hajdú-Bihar megyében található, neve a zsák szóból származik, de településnévként különösen hat.

Töltsük ki a földrajzi kvízt a magyar városokról!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a földrajzi kvízzel, melyben el kell döntenünk a településnevekről, vajon valódiak-e. Tíz város vagy falu nevét látjuk a kvízkérdésekben, mindegyiknél el kell döntenünk, létezik-e vagy sem. Hány jó válaszunk lesz a roppant szórakoztató földrajzi kvízen?

El tudod dönteni, valóban létező magyar város?

Földrajz kvíz magyar város

Mesékben, közmondásokban, szólásokban rengeteg furcsa településnevet emlegetünk. De vajon ezek tényleg léteznek vagy csak kitalálták ezeket? Hány jó válaszunk lesz?

Fotó: Unsplash