Kvíz: mennyit tudsz 1848. március 15-ről?

2024. március 15.
Az iskolában nagyon sokat tanultunk az 1848-as forradalom és szabadságharcról, a március 15-én zajlott eseményekről. De vajon mennyire emlékszünk még ezekre? Tegyük próbára magunkat a forradalom emlékére az ünnepen!
Március 15 kvíz
  • Hány kérdésre tudsz jól válaszolni az 1848. március 15-i eseményekkel kapcsolatban?
  • Csak olyan dolgokat kérdezünk a március 15-i kvízben, amikről az iskolában is tanultunk!
  • Tegyük próbára magunkat a március 15-i történelmi kvízzel!

Ki szavalta el először a Nemzeti dalt? Emlékszünk még arra, vajon hogyan zajlottak le az események 1848. március 15-én? Az iskolában minden olyan dolgot tanultunk, amire a történelmi március 15-i kvízben rákérdezünk. De vajon hány pontot sikerül elérnünk?

Ezekről még nem hallottál március 15-tel kapcsolatban

Természetesen egy sor olyan történés és érdekes tény van az 1848. március 15-i forradalmi eseményekkel kapcsolatban, melyekről az iskolában nem tanultunk. Ezek közül szedtünk most össze néhányat, amit érdemes elolvasnunk, mielőtt kitöltenénk a március 15-i kvízt.

1. A 12 pont először 13 pont volt

Amikor elkészítették a márciusi ifjak a forradalmi követeléseikről a 12 pontot, az első változatból még kimaradt a politikai foglyok szabadon bocsátása. Ez csak pár nappal később került bele. Így viszont már 13 pont lett volna, ám hogy megmaradjon a 12, összevontak két katonasággal kapcsolatos követelést a nagyon hosszú 10. pontba: „a’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk”.

2. Landerer nyomdáját nem kell nagyon elfoglalniuk

Amikor a márciusi ifjak megérkeztek Landerer nyomdájához, a tulajdonos kérte őket, hogy mutassák be a cenzori pecsétet, ami szükséges volt bármilyen dolog kinyomtatásához. Mivel ilyen nem volt az ifjaknál, már indultak is volna tovább, amikor Landerer megsúgta nekik, hogy akár el is foglalhatnák a nyomdát, és úgy is kinyomtathatnák a 12 pontot és a Nemzeti dalt.

3. Petőfi nem a lépcsőkön jutott be a Nemzeti Múzeumba

Azt ma már valószínűleg mindenki tudja, hogy Petőfi valójában nem a Nemzeti Múzeumnál szavalta el a Nemzeti dalt, mint ahogy azt sokáig tanították. Az már kevésbé ismert tény, hogy 1848. március 15-én a múzeum kertje még nem volt teljesen kész. Ám sem ez, sem a szakadó eső nem zavarta a tömeget. Mire a márciusi ifjak megérkeztek, már annyian gyűltek össze, hogy nem tudtak volna keresztüljutni rajta, így a múzeum dolgozói a hátsó bejáraton engedték be őket.

4. Táncsics kiszabadítása könnyű menet volt

Mikor elérték Táncsics szabadon bocsátását, a tömeg elindult a börtön felé, ahol csupán a deszkákat kellett leszedni a rab ablakáról. Táncsics felébresztése is nehezebb volt ennél, mivel a rab éppen az igazak álmát aludta, amikor a forradalmi tömeg elindult érte. Amikor a rab a hintóba lépett az ablakból, ott folytatta a szunyókálást.

5. Kis híján meghalt Táncsics rabtársa

Miután a forradalmi tömeg nagy örömmel elszállította Táncsicsot, a hevenyészett börtönt bezárták. Viszont arról elfeledkeztek, hogy volt ott egy másik rab is, egy ügyvéd. Ő hetekig leveleken és füvön élt, mert hiába kiabált, senki sem hallotta, a várfalról pedig nem tudott lemászni egyedül. Legyengült állapotban találtak rá később.

Töltsük ki a március 15. kvízt!

Itt az ideje, hogy kipróbáljuk magunkat a történelmi kvízen! Tíz március 15-tel kapcsolatos kérdésre kell válaszolnunk. Minden kérdésnél három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik a helyes. Hány pontot érünk el a március 15. kvízen?

Hány kérdésre tudsz válaszolni 1848. március 15-tel kapcsolatban?

Március 15 kvíz

Az iskolában nagyon sokat tanultunk az 1848-as forradalom és szabadságharcról, a március 15-én zajlott eseményekről. De vajon a kvízben is tudunk válaszolni az ezekkel kapcsolatos kérdésekre?

Fotó: Wikimedia, Unsplash