- Az avokádó gyönyörű növénnyé nevelhető magról.
- Így gyökereztesd és ültesd el magról az avokádót.
- A következő tippek segítenek, hogy dús, egészséges növényt nevelhess.
Az avokádó nemcsak szuperélelmiszerként tarol, de szobanövényként is lenyűgöző látványt nyújt. Sokan bele sem gondolnak, hogy egy egyszerű magból is hatalmas, buja növény nevelhető, méghozzá könnyedén! Mutatjuk, hogyan!
Így válaszd ki a magot
Egészséges avokádót válassz, majd elfogyasztásakor óvatosan távolítsd el a magot. Akkor fogod tudni jól használni, ha nem sérül meg, ellenkező esetben sajnos problémák adódhatnak a gyökereztetéssel. Mosd le a magot langyos vízzel és távolítsd el a gyümölcs maradványait!
A gyökereztetés első lépései
3-4 fogpiszkálót szúrj bele a magba, mely segít megtámasztani majd a poháron. A cél ugyanis az, hogy tompa végével lefelé csupán harmada merüljön bele a vízbe. Az elpárolgott vizet mindig ellenőrizd és pótold, különösen a fűtési szezonban!
Jó úton jársz, ha ezt látod
Az avokádómag csírázása négy-hat hétig is eltarthat. Ahogy a mag alsó részéből megjelenik az első gyökér, és a felső részén repedések jelennek meg, már jó úton járunk. A víz frissítése ilyenkor kulcsfontosságú: minden héten cseréld, hogy elkerüld a baktériumok elszaporodását.
Ültetés: Amikor a gyökér már elég erős
Amikor a gyökér körülbelül 15 cm hosszú, eljött az idő az ültetésre. Egy közepes méretű cserépbe helyezz jó minőségű virágföldet, majd ültesd bele a magot úgy, hogy a gyökér teljesen a földben legyen, de a mag felső része kissé kiemelkedjen. Az avokádó szereti a nedves, de nem túl vizes talajt, ezért ügyelj az öntözésre: legyen egyenletesen nedves, de ne pangjon a víz a cserép alján.
Tippek a neveléséhez
Ahhoz, hogy a növény dúsan növekedjen, és később akár egy kis fa legyen belőle, érdemes a hajtások csúcsait időről időre visszacsípni. Ez serkenti az oldalhajtások fejlődését, és biztosítja, hogy a növény erős legyen. Az avokádó sok fényt igényel, de a közvetlen tűző napsugárzást érdemes elkerülni. Szereti a párát is, így érdemes hetente permetezni a leveleit, különösen a szárazabb hónapokban.
Fotók: GettyImages