- A narancs és a citrom a tél közkedvelt gyümölcsei.
- Azt azonban fontos tudni, hogy a citrusfélék héját mérgező vegyszerekkel szokták kezelni.
- Hogyan állapíthatjuk meg, hogy biztonságos-e felhasználni a narancs vagy citrom héját?
A téli hónapokban jön el igazán a citrusfélék időszaka. Legyen szó süteményekről, forró italokról vagy akár dekorációról, a citrom és narancs nem hiányozhat a kamránkból. De vajon mennyire biztonságos ezeknek a gyümölcsöknek a héját is felhasználni? Hogyan győződhetünk meg arról, hogy nincsenek rajtuk mérgező vegyszerek?
Mérgező vegyszerek a citrom és a narancs héján
A távoli országokból érkező gyümölcsök, mint a citrom és a narancs, hosszú utat tesznek meg, mielőtt a boltok polcaira kerülnek. Annak érdekében, hogy megőrizzék frissességüket és elkerüljék a penészedést, gyakran felületkezelik őket gombaölő szerekkel és viaszréteggel. Ezek a kezelések megakadályozzák a gyümölcsök romlását, ám a héjuk fogyasztását könnyen mérgezővé tehetik.
Hogyan ismerhetjük fel a boltban, hogy mérgező-e a citrom és narancs héja?
A gyümölcsök csomagolásán vagy a boltokban kihelyezett címkéken kötelező feltüntetni, ha a héjat gombaölő szerekkel kezelték, és ha az nem alkalmas fogyasztásra. Érdemes tehát alaposan megnézni a címkéket vásárlás előtt. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, inkább legyünk körültekintőek és ne fogyasszuk el a gyümölcs héját.
Mit tehetünk, ha fel szeretnénk használni a citrom és a narancs héját?
- Válasszunk biotermékeket: A biogazdálkodásból származó citrusféléket nem kezelik szintetikus vegyszerekkel, így héjuk biztonságosan fogyasztható. biocitrom vagy bionarancs címkéjén egyértelműen feltüntetik, hogy nincs felületkezelve.
- Használjunk aszalt vagy kandírozott citrushéjat: Ezek a termékek felületkezelés nélküli gyümölcsökből készülnek, így biztonságos alternatívát jelentenek süteményekhez vagy egyéb ételekhez.
Mossuk és hámozzuk is meg a citromot és narancsot
Ha nem biogyümölcsöt vásárolunk, és szeretnénk minimalizálni a vegyszerek jelenlétét, alaposan mossuk meg a gyümölcsöket meleg vízben, esetleg dörzsöljük át őket kefével. Fontos azonban tudni, hogy a felszívódó gombaölő szerek, mint az imazalil, mélyebben behatolhatnak a héjba, és mosással nem távolíthatók el teljesen. Ezért ha vegyszerkezelt gyümölcsöt vásároltunk, mindenképpen hámozzuk meg, és a héját ne használjuk fel semmire.
Fotó: Getty Images Forrás: healthline.com