Tudtad? A műanyag doboz alján ez a szám mutatja, mikrózható-e az edény

2025. január 20.
Rengetegen használnak műanyag ételhordókat nap mint nap. De vajon mennyire biztonságos ezeket az edényeket mikrosütőben melegíteni?
mikrózható műanyag edény
  • A műanyag edények a leggyakoribb ételhordónak számítanak.
  • De vajon biztonságosan mikrózhatók-e ezek műanyag dobozok?
  • Elmondjuk, hogyan deríthetjük ezt ki!

Vajon mikor szabad műanyag ételhordó edényeket a mikrohullámú sütőbe tenni és mikor nem? Mi a helyzet más anyagokkal, például a fémmel és a kartonnal? A következőkben szakértő ad választ ezekre a kérdésekre.

Műanyag edények a mikróban – biztonságos?

Fontos tudni, hogy nem minden műanyag edény mikrózható: bizonyos típusú műanyagok mérgező vegyi anyagokat bocsáthatnak ki vagy egyszerűen megolvadnak a melegítés közben. Bryan Quoc Le, élelmiszer-tudományos tanácsadó szerint „a polisztirol, a polikarbonát és a PVC nem való a mikróba. Hő hatására a polisztirol dobozokból nemcsak káros vegyi anyagok oldódhatnak ki, hanem a meleg hatására a dobozok megrepedhetnek vagy eltörhetnek, aminek következtében az egészségre ártalmas anyagok az ételbe juthatnak.”

A polikarbonát és a PVC ugyan nem feltétlen olvad meg, de ez nem jelenti azt, hogy biztonságosak. „A polikarbonát műanyag is különböző vegyületeket bocsáthat az ételbe, a PVC pedig klórozott anyagokat engedhet ki, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelenthetnek” – figyelmeztetett Le.

Mi a helyzet a hungarocellel?

A hungarocellből készült műanyag edény szintén nem állja meg a helyét a mikróban. Az UCLA Health szakértői szerint „a hungarocell alapvetően biztonságos élelmiszerekhez, amíg szilárd állapotban van. A melegítés viszont vegyi anyagokat szabadíthat fel, amelyek bejuthatnak az ételekbe, sőt hosszú távú egészségügyi kockázatot jelenthetnek.” Érdemes észben tartani, hogy a hungarocell gyorsan deformálódik, ami a csomagolás tartósságát is csökkenti.

Honnan tudhatjuk, biztonságosan mikrózható-e a műanyag edény?

Honnan tudhatjuk, biztonságosan mikrózható-e a műanyag edény?

Honnan tudhatjuk, biztonságosan mikrózható-e a műanyag edény?

A műanyag dobozunk alját kell ellenőrizni! A mikrózható edényeket ugyanis jelölni szokták: vagy egy mikrohullámú ikonnal, vagy számokkal. Amennyiben a műanyag edényünk alján a 2-es (HDPE) és az 5-ös (PP) számokat látjuk, nyugodtan használhatjuk őket a mikróban. Ezek kifejezetten olyan anyagok, amelyeket biztonságosak maradnak a hőhatás során is.

Ezzel szemben érdemes kerülni az 1-es, 3-as, 6-os és 7-es számokkal ellátott edényeket, mert ezek veszélyes anyagokat bocsáthatnak ki. Az ilyen típusú műanyagok hajlamosak arra, hogy már kismértékű hő hatására is bomlásnak induljanak, ami könnyen ételminőségi problémákhoz vezethet.

Fém- és kartonedény a mikróban?

Soha! A fém és a karton nem jelentenek kémiai veszélyt, viszont könnyen lángra kaphatnak. A fém gyorsan felforrósodhat, különösen, ha vékony, mint a legtöbb ételtartó fólia. Ez az extrém hőemelkedés gyúlékony szikraképződést okozhat.

A karton, amely papírból készül, gyakran tartalmaz viaszt vagy ragasztóanyagokat, amelyek szintén könnyen lángra kaphatnak. Ezenkívül sok kartondoboz fémkapcsokkal van összetartva, amelyek szikrázást okozhatnak.

Forrás: HuffPost Fotó: Getty Images