- A műanyag fólia frissen tartó képessége hideg hőmérsékleten tényleg kiváló.
- A fólia ugyanakkor nem túl környezettudatos választás. Mikor válasszunk helyette mást és mi legyen az?
- Mutatjuk az alapvető szabályokat, melyeket mindig be kell tartani, ha műanyag fóliában tárolunk ételt.
A millenniálok még bőven emlékeznek, milyen volt az élet, amikor fittyet hányva a veszélyekre mindenre folpackot vagy más műanyag fóliás csomagolást tekertünk. Ebben vittük a szendvicseket az iskolába (mindennap!), ebben tettük el a maradékokat, süteményeket, ezt húztuk rá az összes edény, serpenyő, fazék tetejére, mielőtt a hűtőbe tettük volna.
A fóliát igyekeztünk minél szebben, egyenletesebben ráhúzni az edényekre, hogy megvédjük az életeket a levegőtől, a rovaroktól, a hűtőszagtól. De vajon tényleg megóvja és frissen tartja a nyers és főtt ételeket a fólia? Veszélyes és káros a környezetre? Íme a nagy fóliavita friss fejleményei.
5 fontos dolog, amit tudnod kell a fóliáról
1. A fólia hatékonyan védi meg ételeinket mind a levegőtől, mind a különböző más anyagoktól
A fólia általában az LDPE (PE-LD vagy kis sűrűségű polietilén) nevű anyagból készül, mely a leggyakrabban használt műanyagtípus. Főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, reklámszatyrot, élelmiszeripari csomagolóanyagot gyártanak belőle.
Érdemes fóliát használnunk?
Bryan Quoc Le élelmiszerszakértő szerint a fólia hatékony az élelmiszerek megóvásában, mert szorosan rázárható bármilyen felületre.

Műanyag fólia: ez a legjobb megoldás ételeink csomagolására?
2. Ha a fólia frissen tartó képessége a kérdés, minél hidegebb hőmérsékleten használjuk, annál hatékonyabb
A fóliát használhatjuk szobahőmérsékleten, sokan például kenyeret és péksüteményeket tárolnak benne. De a szakértő szerint igazán jól hidegebb hőmérsékleten működik.
A folpack áttetsző, rugalmas anyaga tökéletesen tapad, megőrizve az ételek frissességét és ízét, de ezt a hatását összehasonlíthatatlanul jobban fejti ki a fagyasztóban, de legalábbis minél alacsonyabb hőmérsékleten. A lényeg, hogy az étel és a fólia között minél kisebb legyen a rés.
Mennyivel növelheti ételeink frissességét a fólia?
- szobahőmérsékleten 1-2 nappal
- hűtőben 3-4 nappal
- fagyasztóban néhány hónappal
Érdemes fóliát használnunk?
Különösen azoknak az élelmiszereknek az esetében érdemes fóliát használni, melyeket hosszabb távon tervezünk tárolni. Azokat az ételeket, melyeket néhány napon belül elfogyasztunk, inkább műanyag vagy üveg tárolóedényekben tegyük el.
3. Soha ne mikrózzuk a fóliát, kivéve, ha külön jelzés engedélyezi ezt
Bizonyos élelmiszereket – főként a készételeket – olyan fóliába csomagolják, amely bírja a mikrohullámú sütőben történő melegítést. Ezt külön jelzés engedélyezi a csomagoláson.
Hogyan használjuk a fóliát?
Minden más esetben tilos mikrózni a fóliát, mert beleolvadhat az ételbe a műanyag, vagy olyan vegyi anyagok juthatnak belőle az ételbe, melyek károsak az egészségre. Mindig ellenőrizzük, milyen fóliát használunk!

Műanyag fólia helyett keressünk környezetbarát megoldásokat ételeink csomagolására
4. Bár a műanyag fóliát nem egyszerű újrahasznosítani, egyáltalán nem lehetetlen
A fóliával kapcsolatban a legtöbb aggodalmat a környezetre gyakorolt hatása kelti. A folpack nem bomlik le könnyen, és hosszú távon műanyagszennyezést okozhat, ha nem megfelelően kezelik.
Az újrahasznosítás fontos szerepet játszik a környezeti terhelés csökkentésében, de sajnos a fólia újrahasznosítása nem mindig egyszerű, mivel sokszor élelmiszerekkel szennyezett.
Mit tegyünk a fóliával?
A közhiedelemmel ellentétben tehát a használt fólia szerencsére újrahasznosítható, fontos viszont, hogy mindig tiszta állapotban helyezzük a szelektív szemetesbe.
Arra a kérdésre pedig, hogy hol van a legjobb helye a fóliának a konyhában, ebben a cikkünkben válaszoltunk.
5. Könnyen elérhetőek környezetbarát alternatívák a műanyag fólia helyett
Fontos, hogy tudatosan csökkentsük a fólia használatát, és csak azokra az esetekre korlátozzuk, amikor valóban szükséges. Amikor lehetséges, helyettesítsük más, környezetbarát csomagolási megoldásokkal a fóliát!
Milyen csomagolási megoldásokkal helyettesíthetjük a fóliát?
- üvegtárolók, akár befőttesüvegek
- fémtárolók
- méhviaszos kendők
- komposztálható fóliák
- szilikontasakok
Szilikontasakok fólia helyett?
Jason Reese, az ételmérgezésekre, élelmiszer-biztonságra szakosodott Wagner Reese ügyvédi iroda alapítója szerint „az étkezési célra használt, szilikonból készült, többször használatos élelmiszer-tároló tasakok biztonságosabb alternatíváit nyújtják az egyszer használatos műanyag zacskóknak és műanyag fóliáknak.”
Kutatók megállapították, hogy a konyhai célra készült szilikon biztonságos, nem lép reakcióba más anyagokkal, nem bocsát ki káros gőzöket vagy vegyi anyagokat hevítés során. Mikróba, fagyasztóba, sütőbe és mosogatógépbe is nyugodtan betehető.
Méhviaszos csomagolás – a természetes megoldás fólia helyett
A méhviaszos kendő a műanyag fóliák fenntartható és környezetbarát alternatíváját kínálja. Ellentétben a szennyezést okozó, hosszú lebomlási idővel rendelkező műanyagokkal, a méhviaszos kendők természetes módon bomlanak le, így kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.
A méhviaszos kendőket azonban nem ajánlott nyers hús vagy forró ételek csomagolására használni, mivel a hő hatására a viaszréteg megolvadhat. Így a használatuk korlátozott, de mindemellett is praktikus és egészséges alternatívát jelentenek.
Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images