Mi az a méhviaszos kendő és miért jó nekünk?

2019. október 15.
Ha a gyerekeknek vett bolti, csomagolt tízórai és a magunknak vásárolt munkahelyi ebéd helyett úgy döntünk, hogy otthon porciózzuk ki az útravalót, akkor máris egy ökodilemma áll előttünk: mibe és hogyan csomagoljuk a szendvicseket, felvágott zöldséget-gyümölcsöt és magvakat baleset nélkül de környezettudatosan? 

Az egyik legpraktikusabb megoldás a házi ételcsomagolásra a méhviaszos kendő. A boltban is megvásárolhatjuk ezeket az egyik oldalon méhviasszal végigcsöpögtetett kendőket, de akár otthon is elkészíthetjük őket néhány egyszerű összetevővel.

Miért jó a méhviaszos kendő?

A műanyagfólia, műanyagzacskó, alufólia és eldobható szalvéta kiváltható egyetlen méhviaszos kendővel, így hosszútávon rengeteg hulladékot tudunk vele megspórolni. A viasz meggátolja a benne tárolt élelmiszer kiszáradását, ráadásul vízhatlanná is teszi a textilt, így biztosan nem fog belőle kicsöpögni például a szendvicskrém. A fóliákhoz hasonlóan a viaszos kendő rétegei is összetapadnak, így biztonságosan bedobhatjuk a táskánkba is az ételcsomagainkat. Ráadásul az edényeket is letakarhatjuk vele, mely segítségével hulladékmentes módon tarthatjuk frissen a hűtőben az ételmaradékokat és kimérős sajtokat, kérhetünk bennük felvágottakat a boltokban, lezárhatunk vele megkezdett zöldségeket, gyümölcsöket is.

Hol vásároljunk méhviaszos kendőt?

A bioboltokban, online ökoshopokban és drogériák polcain is találhatunk méhviaszos kendőket, azonban ügyeljünk arra, hogy ne a világ legtávolabbi pontjairól szállított darabokat válasszunk, sok hazai manufaktúra kínálatában is találunk ilyen kendőket, melyeknek jóval kisebb az ökolábnyoma. Keressük például a magyar Cibi és a BogBag márkákat!

Hogyan készítsük el otthon?

Nem feltétlenül kell sok pénzt kiadnunk egy méhviaszos kendőre, hiszen csupán méhviasz cseppekre/lapra, textilanyagra és sütőre van szükség hozzá. Olvasszuk meg tepsiben a textilre helyezett méhviaszt, majd szárítsuk meg a kész lapot! Használatkor a kezünk melege kicsit meg fogja lágyítani az anyagot, így könnyen felveszi a bele csomagolt élelmiszer formáját. Langyos vízzel elöblíthetjük használat után, de mosógépbe vagy forró víz alá semmiképpen ne rakjuk, sőt, forró nyári napokon se vigyük magukkkal!

Fotó: Profimedia – Red Dot