- A túlzott cukorbevitel kifejezetten hozzájárulhat a gyulladásos folyamatokhoz, így azoknak, akik ilyen problémákkal küzdenek, kifejezetten ellenjavallott az édességek fogyasztása.
- Vannak azonban olyan desszertek, amik nemcsak nem ártanak, de akár kifejezetten gyulladáscsökkentő hatásúak is lehetnek.
- Mutatunk 5 különleges édességet, amiért hálás lesz az egészségünk!
A krónikus gyulladásos állapotok rengeteg kellemetlen tünetet okozhatnak a fáradékonyságtól a hangulatzavarokon át az izom- és ízületi fájdalmakig. A tünetek enyhítésének egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő táplálkozás, hiszen már jól tudjuk, hogy a túl sok cukor fogyasztása például kifejezetten erősítheti a szervezetben a gyulladást.
Mindebből arra következtethetnénk, hogy a gyulladásos problémákkal küzdőknek minden édesség tabu – de szerencsére a dietetikusok szerint csak annyi a kulcs, hogy megtaláljuk azokat, amik nem rontják, sőt, akár kifejezetten javítják is állapotunkat!
Mi is az a krónikus gyulladás – és miért kell odafigyelni rá
A szervezetünk gyulladással reagál a szervezetet érő „támadásokra”, például fertőzésekre vagy sérülésekre. A gyulladás természetes reakció, és a gyógyulási folyamat kulcsfontosságú része, azonban ha egyébként egészséges szövetekben is tartósan fennáll, már komoly problémát jelenthet.
Krónikus gyulladásról akkor beszélünk, amikor a test olyan helyre is gyulladásos sejteket küld, ahol nincsen semmilyen veszély – a reumatiod artritisz esetében például ezek a sejtek az ízület szövetét támadják meg, súlyosan károsítva azokat és rendkívül kellemetlen tüneteket okozva.
Ezek a gyulladásos folyamatok akár hónapokon, vagy éveken át is eltarthatnak, de gyakori az is, hogy egy időre elcsitulnak, majd újra fellángolnak.
A krónikus gyulladás tünetei az alábbiak lehetnek
- hangulatzavarok
- fáradékonyság, ingerlékenység
- izom- és ízületi fájdalmak
- kognitív zavarok (pl. agyi köd)
- súlyváltozás (hízás vagy fogyás)
- emésztési zavarok
- bőrtünetek
- gyakori fertőzések
5 szuper gyulladáscsökkentő desszert
Az alábbiakban öt olyan isteni édességet mutatunk, melyekkel kifejezetten támogathatjuk a gyulladás csökkentését a szervezetben. Érdemes kipróbálni őket!
Kattints a galériára!
Hogyan érdemes enni, ha a gyulladáscsökkentés a cél?
A gyulladáscsökkentő táplálkozás nagyban megegyezik a „sima” egészséges táplálkozás alapelveivel. A cél, hogy minél több rostban és antioxidánsokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hogy előnyben részesítsük az olyan jó zsírokat, mint amelyek az avokádóban, az olajos magvakban vagy az olívaolajban találhatóak, illetve, hogy sok ómega-3 zsírsavat fogyasszunk.
Fontos még, hogy inkább sovány húsokat (csirkét, pulykát) együnk, és hogy gabonákból is a teljes kiőrlésű verziókat válasszuk, emellett kifejezetten jó ötlet lehet olyan gyulladáscsökkentő fűszereket használni, mint a kurkuma vagy a fahéj. De jó hír, hogy például az étcsokoládé is kifejezetten jó gyulladáscsökkentő!

Az étcsokoládéban található olajsav igazi nagyágyú a gyulladások ellen
Emellett érdemes kerülni az alábbiakat:
- ultrafeldolgozott élelmiszerek
- finomított szénhidrátok
- hozzáadott cukor
- telített zsírok
- alkohol
Forrás: RealSimple Fotó: Getty Images, Unsplash