Kukoricás palacsinta zelleres mártogatóssal

2017. augusztus 17.
A nyár legnagyobb gasztro-sztárjai, azaz a palacsinta és a kukorica egy receptben: szuperfinom kukoricás palacsinta zelleres mártogatóval a héten bloggerünk, Füge Kata receptje alapján.

A sós-vajas főtt kukorica mellett a vékony, kakaós, túrós és lekváros palacsinták igazi strandkaják. Most amerikai stílusúra hangolt palacsintát készítünk, aminek a tésztájában a kukoricaszemek jelentik a meglepő, de nagyon finom adalékot. Ezekben a hetekben a piacok roskadoznak a kukoricától, ami néhány perc alatt megfő, de kisebb darabokra vágva grillezhetjük is. Nem tévedés, az alábbi receptben a nyers kukoricáról csak levágjuk a szemeket, és mehet is a palacsintatésztához.

Kukoricás palacsinta zelleres mártogatóval

1 cső csemegekukorica
110 gramm liszt
1 tojás + 1 tojásfehérje
2 ek vaj, megolvasztva
150 ml tej
½ tk só
1 tk sütőpor
kevés olaj a sütéshez

A kukoricáról egy éles kés segítségével levágjuk a szemeket, majd egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet, az egész tojást, az olvasztott vajat, a tejet, a sót és a sütőport. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a masszához. Egy közepes lángon melegített serpenyőben, egyszerre 1-2 evőkanál olajat melegítünk, majd 2 evőkanálnyi adagokban megsütjük a palacsintákat.

Zelleres mártogatós

2 dl tejföl
2 ek olívaolaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 csipet só
frissen őrölt bors
1 nagy marék zellerlevél
1 facsarás lime

A fokhagymát és a zellerlevelet apróra vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt egy konyhai aprítógépben vagy botmixer segítségével összedolgozzuk. A kisült palacsinták mellé kínáljuk.