Mennyei fokhagymás-fetás lepény egyszerűen

2017. július 27. |

Zöldséges ízorgia egyszerű hozzávalókból – süssetek fokhagymás-fetás lepényt bloggerünk, Füge Kata receptje alapján.

A quiche (azaz „kís”) egyre népszerűbb francia sós pite, amit számos bisztróban és reggelizőhelyen megkóstolhatunk. Alapvetően sós vajas tésztából készül, de otthon könnyedén előállíthatjuk bolti leveles tészta segítségével is. A töltelék most fantasztikusan finom, balzsamecetben párolt fokhagymával dúsított krémes csoda. Őrületes ízorgia, nem csak fokhagymaimádóknak.

Fokhagymás lepény

1 csomag leveles tészta
3 fej (!) fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 tk balzsamecet
2 dl víz
¾ ek kristálycukor
1 tk rozmaring
10 dkg feta sajt
3 tojás
100 ml tejszín
2 ek tejföl
só, bors

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A leveles tésztát tekerjük ki, és simítsuk egy piteformába. A lelógó részeket vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, majd fektessünk bele sütőpapírt és nehezéket (ez lehet szárazbab, lencse, rizs, vagy sütőgyöngy) és süssük vakon 20 percig. Ekkor vegyük ki a nehezéket és a sütőpapírt, és süssük a tésztát további 5 percig. Ha elkészült, tegyük félre hűlni, a sütőt pedig hagyjuk bekapcsolva.

Mindeközben pucoljuk meg a fokhagymát, a gerezdeket pedig tegyük egy kisebb lábasba 4-5 dl vízzel. Forraljuk fel, vegyük alacsonyra a lángot, és 3 percig blansírozzuk a fokhagymát. Vegyük ki és tegyük félre a gerezdeket, a vizet öntsük ki, az eddig használt lábasban pedig enyhén melegítsük fel az olívaolajat. Pár percig süssük benne a fokhagymát, majd adjuk hozzá a balzsamecetet és a 2 dl vizet, majd 10 percig forraljuk. Adjuk hozzá a cukrot, és a rozmaringot és egy csipet sót, és alacsony lángon gyöngyöztessük további 10 percig, vagy amíg a fokhagymákat bevonja a sötétbarna szósz.

Az elősütött tésztában rendezzük el a falatnyi darabokra szedett fetát, majd kanalazzuk köré a fokhagymát a szósszal együtt. Egy kisebb tálban habverővel dolgozzuk össze a tojásokal, a tejszínt és a tejfölt egy csipet sóval és frissen őrölt borssal, majd ezt egyenletesen öntsük a tésztakosárba. Süssük a pitét 160 fokos sütőben 40 percig. Tálaljuk petrezselyemmel megszórva, egy jó hideg fröccsel.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Készítsd el magadnak kedvenc táskádat DIY

Készítsd el magadnak kedvenc táskádat