Mennyei fokhagymás-fetás lepény egyszerűen

2017. július 27.
Zöldséges ízorgia egyszerű hozzávalókból – süssetek fokhagymás-fetás lepényt bloggerünk, Füge Kata receptje alapján.

A quiche (azaz „kís”) egyre népszerűbb francia sós pite, amit számos bisztróban és reggelizőhelyen megkóstolhatunk. Alapvetően sós vajas tésztából készül, de otthon könnyedén előállíthatjuk bolti leveles tészta segítségével is. A töltelék most fantasztikusan finom, balzsamecetben párolt fokhagymával dúsított krémes csoda. Őrületes ízorgia, nem csak fokhagymaimádóknak.

Fokhagymás lepény

1 csomag leveles tészta
3 fej (!) fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 tk balzsamecet
2 dl víz
¾ ek kristálycukor
1 tk rozmaring
10 dkg feta sajt
3 tojás
100 ml tejszín
2 ek tejföl
só, bors

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A leveles tésztát tekerjük ki, és simítsuk egy piteformába. A lelógó részeket vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, majd fektessünk bele sütőpapírt és nehezéket (ez lehet szárazbab, lencse, rizs, vagy sütőgyöngy) és süssük vakon 20 percig. Ekkor vegyük ki a nehezéket és a sütőpapírt, és süssük a tésztát további 5 percig. Ha elkészült, tegyük félre hűlni, a sütőt pedig hagyjuk bekapcsolva.

Mindeközben pucoljuk meg a fokhagymát, a gerezdeket pedig tegyük egy kisebb lábasba 4-5 dl vízzel. Forraljuk fel, vegyük alacsonyra a lángot, és 3 percig blansírozzuk a fokhagymát. Vegyük ki és tegyük félre a gerezdeket, a vizet öntsük ki, az eddig használt lábasban pedig enyhén melegítsük fel az olívaolajat. Pár percig süssük benne a fokhagymát, majd adjuk hozzá a balzsamecetet és a 2 dl vizet, majd 10 percig forraljuk. Adjuk hozzá a cukrot, és a rozmaringot és egy csipet sót, és alacsony lángon gyöngyöztessük további 10 percig, vagy amíg a fokhagymákat bevonja a sötétbarna szósz.

Az elősütött tésztában rendezzük el a falatnyi darabokra szedett fetát, majd kanalazzuk köré a fokhagymát a szósszal együtt. Egy kisebb tálban habverővel dolgozzuk össze a tojásokal, a tejszínt és a tejfölt egy csipet sóval és frissen őrölt borssal, majd ezt egyenletesen öntsük a tésztakosárba. Süssük a pitét 160 fokos sütőben 40 percig. Tálaljuk petrezselyemmel megszórva, egy jó hideg fröccsel.