Az alábbi túrós kifli nem tűnik kirívó konyhai fakszninak, mégis igazi kincs az alábbi recept. Bár élesztős tésztáról van szó, nincs kelesztési idő, a hozzávalókat csak össze kell keverni. A lenti mennyiségből kifejezetten sok kis kifli jön ki, partikra tehát tökéletes, ráadásul előző nap is elkészíthetjük. Ha így teszünk, biztos helyre tegyük a buli előtt, mert egy-egy pohár fehérbor mellé egyszerűen elpárolog.
Túrós kiflik
A tésztához:
1 dl tej
fél ek kristálycukor
4 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
22 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
A töltelékhez:
25 dkg túró
8 dkg kristálycukor
1 ek búzadara
1 nagy marék mazsola
1 púpos ek tejföl
1 facsarás citromlé
1 tojás a kenéshez
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tejet egy müzlistálba öntjük, és mikróban óvatosan (azaz néhány másodpercenként ellenőrizve) kézmelegre melegítjük. Beleszórjuk a kristálycukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd félretesszük, hogy felfusson. Közben a lisztet és a sót összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, majd beleöntjük az élesztős tejet. Egynemű tésztát gyúrunk belőle, majd a hűtőbe tesszük.
Egy nagyobb tálba összekeverjük a töltelék összes hozzávalóját.
Lisztezett felületen 7 egyenlő részre vágjuk a tésztát, majd egyesével vékony, kb. 20-25 cm átmérőjű körlapot nyújtunk a tésztából. Pizzavágóval 8 cikkelyre vágjuk, majd mindegyik cikkely szélesebb végébe fél teáskanál tölteléket teszünk. A töltelékes felétől kezdve, a sarkokat behajtva feltekerjük a tésztát. Sütőlappal bélelt tepsire helyezzük a kifliket, majd felverjük a tojást, és azzal mindegyiket megkenjük. 20 perc alatt készre sütjük.