Omlós szilvás linzer karácsonyra hangolva

2017. november 30.

Az áruházakba már novemberben megérkeztek a karácsonyi dekorációk, így lassan gyűjthetjük az ajándékötleteket és kezdhetünk gondolkodni, mi is kerül majd az ünnepi asztalra. Édességekből általában sokféle készül, a klasszikus bejgli és hókifli mellett azonban idén is kipróbálhatunk néhány újdonságot. Az alábbi receptben a klasszikus linzerhez teljes kiőrlésű lisztet adunk, így nem csak egészségesebb, de különlegesebb ízű is lesz, mint a szokásos ünnepi linzer karika. Mindenképp érdemes kipróbálni, nem mellesleg nagyszerű gasztroajándék is.

Karácsonyi szilvás linzer

100 gramm liszt
50 gramm teljes kiőrlésű liszt
50 gramm porcukor
csipet só
100 gramm vaj
1 kisebb tojás sárgája

szilvalekvár (vagy bármilyen más, rendelkezésre álló lekvár)

A kétféle lisztet, cukrot, sót és a vajat egy nagy tálban morzsás állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyorsan összegyúrjuk. Az így kapott cipót 30 percre hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lehűtött tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges nagyságú körlapokat szaggatunk belőle (ehhez használhatunk speciális linzerkarika-szaggatót, de egy vizespohár is tökéletesen megteszi).

Sütőpapírral bélelt tepsire rendezve kb 7-10 perc alatt sütjük meg a linzert – érdemes szemmel tartani, mert nagyon vékony, így hamar megéghet. Amikor kész, szilvalekvárral összetapasztunk 2-2 sütit, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Futureater