Kedvenc helyünk a héten: KHAN food&bar

2018. január 10.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Amilyen lendülettel Dzsingisz kán egykor meghódította Eurázsia nagy részét, ma délután úgy hódította meg a KHAN food&bar keleti konyhája a mi szívünket is. A világtörténelem egyik legnagyobb hódítója inspirálta névválasztás nem is találhatott volna jobban célba. Egy hosszú ebéd erejéig mi is Ázsiába utazhattunk.

A történet három, kreatív fiatalról szól, és házibulis, közös főzésekkel indult, amellyel a fiatalok akkora sikert arattak, hogy később vándorkonyha főzőmestereiként, majd a Gozsdu udvari Sáo food&bar alapítóiként debütáltak ázsiai finomságokkal.

Fotó: Makó Szilveszter

Akárcsak a Sáo-t, a KHAN-t is ízléses és elképesztően kreatív enteriőrelemek jellemzik. A mennyezetről lógó halfogók a délkelet-ázsiai kikötőket idézik, a falon Kertész Attila festménye színesíti a teret, boxunk előtt pedig kőből faragott házőrzőkutyák varázsolják a hangulatot még autentikusabbá. A stílus és a kreativitás pedig talán az alapítók divatszakmabeli jártasságára vezethető vissza; míg Phuong desginerként textilszakot végzett Tuannal, (az Anh Tuan táskákat bizonyára senkinek sem kell bemutatni), Tao fodrászként volt jelen a hazai divatszcénában.

Miután megtudtuk, hogy a díszítőelemek közül még hajóval is érkezett néhány vietnámi “kincs”, Taóval nekiültünk késői ebédünknek. Kétségünk sem volt afelől, hogy jobb, ha rábízzuk a döntéshozatalt a menüt illetően. A KHAN a vietnámi és kínai ízek otthona, hagyományos keleti receptekkel, saját ízlésükre formálva.

Bemutatom életem eddigi legszebben tálalt salátáját a nộm hoa chuối, amely egy friss banánvirágban tornyosuló banánvirág saláta vietnami fűszernövényekkel  és tigrisrákkal megbolondítva.

4 fotó megtekintése

Ha kíváncsi vagy, hogy nézett ki a többi előétel, kattints a galériára!

A legkülönlegesebb ízvilág díját pedig a nộm bạc hà nyerte, amely egy mentalevél saláta fűszeres marhaszeletekkel, szezámolajjal, uborkával és újhagymával. Kihagyhatatlan újdonság lesz mindenkinek, aki vietnámi és kínai ételt eddig csak a körúti büfékben evett. Személyes kedvencem az előételek közül pedig nem más, mint a sertés&rák golyók tôm chiên cốm friss zöld rizspehelyben kisütve, ehető rizstészta-tálban.

Az előétel és főétel fogalmát a KHAN-ban nyugodtan elmoshatjuk, akárcsak a berögzült magyar szokásainkat is, miszerint mindenki maga elé veszi a tányért. A legjobb az egészben, hogy még a levest is megoszthatjuk egymással, és itt nem szégyen, sőt „elvárás” megkóstolni a másikét, mivel minden fogás közös, és arra vár, hogy felfedezzük őket!

2 fotó megtekintése

Annak ellenére, hogy világéletemben tartottam a csípős ételektől, most végre kellemes meglepetés ért a Dan Dan szószos tészta, nagyon finom volt. A legviccesebb, hogy itt még a limonádé is abszolút újdonságként hat, mert a megszokott citromos szóda helyett ezúttal friss citromfű és gyömbéres grapefruit limonádéval koccintottunk.

4 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

Mikor: amikor van időd egy igazán bőséges, egzotikus és jó ebédhez, amit nem bánsz, ha átnyúlik vacsoraidőbe.

Kiknek ajánljuk: aki rajong az ázsiai konyháért, de keresi az újdonságot és szeret egészségesen, fűszeresen és boldogan enni.

Marie Claire kedvenc: Tao, aki beavatott minket az ázsiai tradíciók világába és nem utolsó sorban megtanított pálcával enni.

Árfekvés: az árak 1350 Ft-tól 3250 Ft-ig mozognak.

3 fotó megtekintése

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi