Kedvenc helyünk a héten: Padron

2018. június 20.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Családi körbe érkezik az, aki a Horánszky utcai Padronba jön vacsorázni. A sokszínű csempével tarkított étterem ötlete hat éve egy éjszakai hazaúton született meg Beck Marci fejében, azóta pedig Budapest egyik legnépszerűbb tapas bárjaként tartják számon, ahol szüleivel és testvérével teszik nap mint nap kulinárisan izgalmassá a környéket.

Marci édesapja szociológus, édesanyja pedig stewardessként dolgozott, ennek köszönhetően számtalan országban megfordultak, ezek az utak pedig általában a helyi piacokon kezdődtek, ahol végigkóstolták az adott helyre jellemző különlegességeket. A gasztronómia szeretete tehát adott volt, a sok tapasztalat és kedvenc ételek közül pedig nem volt könnyű eldönteni, melyik nemzet konyhája legyen a „befutó”, de végül a spanyol padron paprika adta a végső ihletet – amely a helyet is szimbolizálja a maga egyszerű mégis nagyszerűségében – így lett a megálmodott étterem pho levesező és dim-sum-os helyett tapasbár.

Mivel még sosem jártam Spanyolországban, jobbnak láttam, ha Marcira bízzuk magunkat a tapasok terén, amivel egyáltalán nem jártunk rosszul!

Bemelegítésnek Serrano sonkát, cevichét (perui eredetű étel, lime-ban mangóval, friss korianderrel, salotta hagymával és chilivel marinált mahi-mahi hal)  és andalúz olivabogyót csipegettünk, az utóbbit pedig végre sikerült igazán megszeretnem.

Megkóstoltuk a kihagyhatatlan sült Padrón paprikát Maldon sóval, ettünk gambas pil-pilt (pácolt garnéla fokhagymás chilis olivaolajban), chorizót és báránylapockát narancsos-fügés mártásban, kecskesajttal a tetején. Mindezt a Baszkföldön igazán népszerű fanyar ízvilágú  almaciderrel kísértük és kecskesajtos panna cottával és sós-karamellás csokitortával zártuk. Ha ilyen Spanyolország, mint ezek az ételek, tényleg fantasztikus hely lehet!

7 fotó megtekintése

Képeinkért kattints a galériára!

Ami a zenét illeti, mediterrán dallamok helyett inkább a David Bowie lemezeit részesítik előnyben, erősítve a stílust és a pluszt, amitől a Padron tényleg más és máshogyan jó. Családias légkör, random izgalmas asztaltársaságok és messzire repítő ízvilág jellemzi a csempés helyet, ahol mindenki a másik tényárjából eszik, mert minden mindenkié, és ez így van jól.  

Mikor ajánljuk: vasárnap kivételével minden nap 17:00-23:00-ig, tehát korai vagy akár spanyol módra egy késői vacsorára is jó választás lesz a Padron.

Kiknek ajánljuk: mindenkinek, aki szeret osztozni, új ízeket kipróbálni, spanyolos lazasággal enni – inni, vagy éppen már annyira beleszeretett a spanyol konyhába, hogy megvannak az igényei.

Árfekvés: a tapasok 490 Ft-tól 1990 Ft-ig kérhetők, ezekből pedig nagyjából öttől, ketten teljesen jól lehet lakni.

Marie Claire plusz: az a típusú családias légkör és természetes, vidám hangulat, ami tényleg nincs meg akárhol.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi