Rendeld meg! Magazin előfizetés
  • Digitális lapszám - TRAVEL
  • Sztárok
  • Életmód
  • Divat
  • Szépség
  • Kultúra
  • Riporter
  • Napi üzenet
  • Event
  • KIDS
  • Magazin
  • Digitális lapszámok
  • Horoszkóp
  • Gasztró
  • Utazás
  • Kirakat
  • Mit gondol? podcast
  • Előfizetés
  • Hírlevél feliratkozás
Rendeld meg! Magazin előfizetés
  • Magazin
  • Sztárok
  • Divat
  • Szépség
  • Riporter
  • Napi üzenet
  • Kultúra
Travel digitális lapszám Kullancsveszély Tabuk nélkül
carbonara ízhuszár nosalty olasz recept spagetti

Spagetti carbonara, ahogy az olaszok készítik!

Avatar
Nemes Nóra Nosalty
2018. június 30.
Mindössze három dolog kell ahhoz, hogy isteni, krémes olasz carbonarát készítsünk: tojás, sajt és tokaszalonna. Na meg persze spagetti! Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere a Nosalty-ról hozta el nektek titkos receptjét.

Hat év kihagyás után pár hete újra elmentem Olaszországba – én nem is tudom, hogy hova tettem az eszemet, és mi történhetett, hogy ilyen régen nem jártam arra, újra rá kellett jönnöm ugyanis, hogy én ebbe az országba szerelmes vagyok, és egyszerűen minden tökéletes, ami ott van. Turistaszemmel persze, de azzal nagyon! Az emberek, az időjárás, a tenger, a reggeli, a pultnak támaszkodós kávézások és természetesen az ételek, minden mennyiségben. Meg a hamisítatlan olasz mentalitás, amihez sztorim is van. Meg persze a receptem.

Kinéztünk egy csodálatos látványtésztaműhellyel felszerelt kis trattoriát a barátnőmmel, hogy majd utolsó nap, mielőtt a reptérre megyünk, itt vesszük magunkhoz az utolsó pastaadagot, de Murphy kikacsintott a konyhából – természetesen zárva voltak. Nekünk viszont csak egy óránk volt, hogy elinduljunk a reptérre, így a mellette lévő, jóval egyszerűbb, jóval turistásabb helyre voltunk kénytelenek beülni. Automatikusan angol étlapot kaptunk, és én valamiért megkívántam a carbonarát, még akkor is, ha az volt mellé írva, hogy bacon és tojás. Nem nagyon csigázott fel, de azért félve megkérdeztem a pincért, hogy ha már Olaszországban vagyunk, akkor lehet, hogy az a bacon legalább pancettát jelent? Közölte, hogy nem pancettát, hanem guancialét. Ettől azonnal fülig szaladt a szám, mert kevés olyan húsipari termék van, amit annyira szeretek, mint az olaszok pácolt tokaszalonnáját, arról nem beszélve, hogy eredetileg minden tisztességes olasz carbonara ezzel készült.

Óriás vigyoromat látva megkérdezte, hogy ismerem-e, mondtam, hogy naná, a kedvencem, és amúgy, ha már így feljött a kérdés, visszakérdeztem, hogy nincs-e a közelben egy jó kis tradicionális hentes, akitől szerezhetnék egy darabot – mondjuk abban a maradék 20 percben, ami az ebéd után maradt a reptéri transzfer indulásáig. Hát a közelben sajnos nincs jó hentes, mondta, de ők ma reggel kaptak egy szállítmányt, és ha szeretném, akkor megbeszéli az üzletvezetővel, hogy adjanak el nekem egy szép darabot. Szerettem volna, így lettem egy gyönyörű, hetven dekás guanciale tulajdonosa 20 perccel a reptérre indulás előtt.

A carbonara amúgy egy érdekes képlet: több elmélet is van a születéséről, az egyik szerint a II. világháborúban Olaszországba érkező amerikai katonák kifogyhatatlan baconforrása és tojásporkonzervjei ihlették a receptet, mások szerint az erdőben élő szénégetők étele volt, mivel pont olyan tartós élelmiszerekből áll, amit maguknál tudtak tartani: tojás, tészta, sajt, szalonna. És van még egy verzió, ami szerint a XIX. században, Calabriában létrejött, monarchia ellenes carbonai mozgalomról, és az ezt az ételt gyakran készítő mozgalmárokról kapta a nevét. Mivel azonban a recept a XX. század közepe előtt egyetlen nagy olasz szakácskönyvben sem jelent meg, ezt a verziót inkább kizárnám.

 

A carbonara körüli hírverésnek pedig az az oka, hogy van egy szuper technikája, amit ha elsajátítotok, akkor nem kell se tejszín, se fokhagyma, se tejföl, se semmi egyéb: tökéletes, krémes tésztátok lesz ebből a három feltétalapból. A recept és a technika itt, mindenkinek jó kísérletezést!

Még több receptért kattints a Nosalyt ízHUSZÁR online gasztromagazinjára!

 

NYERJ

Szeretnél ragyogó, természetesen szép bőrt? Iratkozz fel hírlevelünkre, válaszolj egy gyors kérdésre, és NYERJ egy exkluzív L’AMIA NATURA bőrápoló ajándékcsomagot!

JÁTSZOM

Marie Claire Stories

Megosztás

HIRDETÉS


Kapcsolódó

A világ legjobb olasz éttermei közé került a Pomo d’oro

Nagy megtiszteltetés érte Gianni Annonit és Rosario Simeoli séfet, hiszen a Pomo D’oro is a legjobbak közé került!

A nyár sztárétele: ropogós kacsamell vajas burgonyával

Alig van konyhai eszköz a tengerparti apartmanban? Limitált a bolti kínálat a nyaralás során? Ne búsulj, inkább kísérletezz bátran, és gyakorlásképp készítsd el bloggerünk, Futureater világbajnok krumpli-köretét.

Kedvenc helyünk a héten: Dear Budapest

A héten egy olyan gasztrobárt fedeztünk fel, ami után a szendvicsről többé már nem az iskolás szalámis zsömle fog eszünkbe jutni.

Laposabb has három nap alatt: növényi detox

Bár három nap alatt nem lehet csodát tenni, a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. A kúra segítségével energikusabban, laposabb hassal és üde bőrrel indulhatsz el nyaralni.
Gasztró

Krémes fehérbab sült édesköménnyel: laktató és különleges

Krémes, parmezános babragu, rajta pirított édesköményszeletekkel: ez a fejedelmi vegetáriánus fogás laktató, tele van tápanyagokkal, ráadásul pofonegyszerű!
Izgalmas nyitások és friss menük Budapesten

Izgalmas nyitások, friss menük – itt vannak a nyár gasztroújdonságai

Japán-spanyol fúzió Budán, macaronok ihlette fagyikreációk és dobozba zárt koktélok: mutatjuk a 2025-ös nyár legizgalmasabb gasztroújdonságait.
Ezért érdemes megsütni a retket!

Sütöttél már retket? Mennyei saláta készülhet belőle!

Ha nem próbáltad még megsütni a retket, ez a cikk az égi jel, amire vártál! A sült retek isteni és különleges, ráadásul szuper saláta készülhet belőle.
Még több cikk
  • Egyedi adatkezelési tájékoztató
  • Felhasználási feltételek
  • MÉDIAAJÁNLAT
  • Impresszum
  • Nyereményjáték szabályzat
  • Magazin
  • Horoszkóp
  • Utazás
  • Gasztró
  • Napi üzenet
© Copyright 2025 Cetral Médiacsoport Zrt. Minden jog fenntartva.