A nyár sztárétele: ropogós kacsamell vajas burgonyával

2018. június 28.
Alig van konyhai eszköz a tengerparti apartmanban? Limitált a bolti kínálat a nyaralás során? Ne búsulj, inkább kísérletezz bátran, és gyakorlásképp készítsd el bloggerünk, Futureater világbajnok krumpli-köretét.

Mindenkivel előfordult már, aki főzött a saját konyháján vagy a megszokott környezetén kívül, hogy a limitált körülmények valamilyen új étel megszületéséhez járultak hozzá. Én többek között így fejlesztettem ki a család kedvenc sajtszószát, és így jöttem rá, hogy egy üres borosüveg tökéletesen funkcionál sodrófa helyett. Az alábbi krumpli-köret az idei nyár egyik első balatoni hétvégéjén született, és az első próba után garantált, hogy minden krumpliszerető kedvencévé fog válni.

Kacsamell, saláta és vajas sült burgonya

(2 főre)

  • 6-7 szem újkrumpli
  • 2 szelet bőrös kacsamell
  • 1 közepes fej saláta (ízlés szerint bármilyen salátalevelekkel dolgozhatunk)
  • Néhány szem paradicsom
  • 2 tk olívaolaj
  • 2 ek vaj

A salátaöntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk fehérborecet (használhatunk valamilyen gyümölcsös ecetet is)
  • 1 nagy csipet só
  • Firssen őrölt bors
  • ½ tk cukor vagy 1 tk méz
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma lereszelve

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Az újkrumplikat megmossuk, majd héjastul egy lábasba tesszük őket. Felöntjük annyi hideg vízzel, ami jócskán ellepi, majd puhára főzzük.
  3. A kacsamellek bőrös oldalát bevagdossuk, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a bőrt teljesen.
  4. Bőrös oldalával lefelé egy teflonserpenyőbe tesszük a kacsamelleket, majd náhány perc alatt kisütjük a zsírját. Amikor aranybarnává sül a bőr, akkor megfordítjuk, és a mellek másik oldalát is megpirítjuk.
  5. A kacsát áttesszük egy hőálló tálba vagy kisebb tepsire, és 15 perc alatt megsütjük a sütőben.
  6. Közben a salátaöntet összes hozzávalóját egy kisebb befőttesüvegbe öntjük, majd a tetejét rácsavarva jól összerázzuk.
  7. A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedjük, a paradadicsomot felkockázzuk (ha koktélparadicsomot használunk, akkor elég csak megfelezni) és a salátához adjuk.
  8. Ha a kacsa elkészült, kivesszük a sütőből, és lefedve pihenni hagyjuk.
  9. Ha a krumpli megpuhult, akkor leszűrjük, majd egy kiolajozott tepsire tesszük. Egy bögre vagy kicsi lábas aljával kissé rányomunk a krumplikra (nem kell teljesen szétlapítani), majd mindegyikre fél teáskanálnyi vajat teszünk. Sózzuk, majd mintegy 10 perc alatt megsütjük 200 fokra emelt hőmérsékletű sütőben.
  10. Az elkészült krumplit a szeletekre vágott kacsamell és az öntettet összekevert salátával tálaljuk.

FUTUREATER