A nyár sztárétele: ropogós kacsamell vajas burgonyával

2018. június 28. |

Alig van konyhai eszköz a tengerparti apartmanban? Limitált a bolti kínálat a nyaralás során? Ne búsulj, inkább kísérletezz bátran, és gyakorlásképp készítsd el bloggerünk, Futureater világbajnok krumpli-köretét.

Mindenkivel előfordult már, aki főzött a saját konyháján vagy a megszokott környezetén kívül, hogy a limitált körülmények valamilyen új étel megszületéséhez járultak hozzá. Én többek között így fejlesztettem ki a család kedvenc sajtszószát, és így jöttem rá, hogy egy üres borosüveg tökéletesen funkcionál sodrófa helyett. Az alábbi krumpli-köret az idei nyár egyik első balatoni hétvégéjén született, és az első próba után garantált, hogy minden krumpliszerető kedvencévé fog válni.

Kacsamell, saláta és vajas sült burgonya

(2 főre)

  • 6-7 szem újkrumpli
  • 2 szelet bőrös kacsamell
  • 1 közepes fej saláta (ízlés szerint bármilyen salátalevelekkel dolgozhatunk)
  • Néhány szem paradicsom
  • 2 tk olívaolaj
  • 2 ek vaj

A salátaöntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk fehérborecet (használhatunk valamilyen gyümölcsös ecetet is)
  • 1 nagy csipet só
  • Firssen őrölt bors
  • ½ tk cukor vagy 1 tk méz
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma lereszelve

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Az újkrumplikat megmossuk, majd héjastul egy lábasba tesszük őket. Felöntjük annyi hideg vízzel, ami jócskán ellepi, majd puhára főzzük.
  3. A kacsamellek bőrös oldalát bevagdossuk, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a bőrt teljesen.
  4. Bőrös oldalával lefelé egy teflonserpenyőbe tesszük a kacsamelleket, majd náhány perc alatt kisütjük a zsírját. Amikor aranybarnává sül a bőr, akkor megfordítjuk, és a mellek másik oldalát is megpirítjuk.
  5. A kacsát áttesszük egy hőálló tálba vagy kisebb tepsire, és 15 perc alatt megsütjük a sütőben.
  6. Közben a salátaöntet összes hozzávalóját egy kisebb befőttesüvegbe öntjük, majd a tetejét rácsavarva jól összerázzuk.
  7. A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedjük, a paradadicsomot felkockázzuk (ha koktélparadicsomot használunk, akkor elég csak megfelezni) és a salátához adjuk.
  8. Ha a kacsa elkészült, kivesszük a sütőből, és lefedve pihenni hagyjuk.
  9. Ha a krumpli megpuhult, akkor leszűrjük, majd egy kiolajozott tepsire tesszük. Egy bögre vagy kicsi lábas aljával kissé rányomunk a krumplikra (nem kell teljesen szétlapítani), majd mindegyikre fél teáskanálnyi vajat teszünk. Sózzuk, majd mintegy 10 perc alatt megsütjük 200 fokra emelt hőmérsékletű sütőben.
  10. Az elkészült krumplit a szeletekre vágott kacsamell és az öntettet összekevert salátával tálaljuk.

FUTUREATER

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Ezért vagyunk oda az édes ízekért cukor

Ezért vagyunk oda az édes ízekért

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend egészséges diéta

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk megújult a nosalty

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk